De Iulian Budușan,

Un gigant al transporturilor maritime, o companie aeriană globală și principalul furnizor de componente pentru iPhone, dau alarma asupra implicațiilor economice ale noului coronavirus.

AP Moller-Maersk, cel mai mare grup de transporturi de containere din lume, a avertizat, în ultimul raportul financiar, că epidemia care a făcut ravagii în China a redus semnificativ predictibilitatea bsuinessului său în acest an. Directorul general al companiei, Soren Skou, a declarat că cifra de afaceri din ferbuarie și martie a fost foarte slabă și a avertizat că profiturile se vor micșora cu 4%, la 5,5 miliarde de dolari în acest an.

Air France-KLM, compania franco-olandeză, care a transportat peste 100 de milioane de pasageri în 2018, a avertizat în raportul  financiar pe întregul an, că focarul din Wuhan va duce la o scădere a veniturilor din primul trimestru. De asemenea, transportatorul franco-olandez așteaptă ca epidemia de coronavirus să ducă la o reducere a profiturilor operaționale de la 216 milioane de dolari la 162 de milioane de dolari.  

Foxconn, producătorul taiwanez de componente, principalul furnizor al Apple pentru iPhone, a avertizat că epidemia va reduce veniturile pe întregul an. Grupul taiwanez a declarat că va relua „cu precauție” producția la principalele fabrici din China și speră să ajungă la 50% din producția normală până la sfârșitul lunii februarie, informează Reuters.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

Valul de avertismente vine după ce coronavirusul a forțat Apple să-și reducă drastic prognoza de venituri pentru acest trimestru. Cea mai valoroasă companie publică din lume – capitalizarea sa de piață depășește 1,4 trilioane de dolari – a acuzat o creșterea foarte lentă a producției în China, coroborată cu închideri de magazine și un trafic slab al clienților.

Coronavirusul a infectat, până acum, peste 75.000 de oameni, a ucis cel puțin 2.100 și s-a răspândit în mai mult de 25 de țări. A perturbat aproapte toată industria chineză, dar și comerțul și a pus în pericol creșterea economică și a obligat companiile străine, precum Adidas, Starbucks și Disney să închidă temporar unele sau chiar toate operațiunile lor în regiune.

Citeşte şi:

Speriați de răspândirea noului coronavirus, chinezii le pun măști și câinilor de companie

România e pregătită pentru coronavirus de abia în martie. Birocrația e de vină

Proteste în Ucraina, după ce zeci de oameni au fost aduși din provincia Wuhan. Localnicii se tem că aduc coronavirusul

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor
HOROSCOP

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor