Satul românesc a devenit renumit ca fiind o zonă în care nu există hoți, mai ales că, deși banii ar putea fi furați cu ușurință, acest lucru nu se întâmplă, scrie Euronews.
Amplasat într-o vale între dealurile din vestul României, Eibenthal este în populat familii de etnie cehă și este separat de restul țării de Dunăre. De altfel, inaccesibilitatea sa este cheia farmecului său, dar probabil și a lipsei hoților.
„Mașina care livrează pâine vine la fiecare două zile și cumpăr 4-5 pâini. Am pus suma exactă în pungă sau am lăsat un bilet cu câte pâini vreau, iar șoferul ia banii și lasă produsele”, spune Augustina Pospisil, de 40 de ani.
De aproape 15 ani oamenii de aici cumpără pâine de la brutăria din satul Svinita, aflat la 20 de kilometri distanță. „Nu am avut niciodată probleme și nici nu am auzit să lipsească pâinea sau banii”, mai spune Augustina.
Magazinul local din sat se pare că a fost închis după căderea comunismului iar la început locuitorii din Eibenthal trebuiau să urmărească prin fereastra casei când trecea mașina cu pâine. Dar când și-au dat seama că nu există hoți în sat și că cine vine din afara satului ar cheltui mai mult pe combustibil decât ar câștiga din banii de pâine furați din sacoșe, familiile din sat au decis să lase la poartă sacoșele cu bani pentru a plăti pâinea.
„Îmi las punga acolo și mă duc să lucrez pe câmp și seara, când mă întorc, găsesc pâinea și restul”, spune și Ștefan Benedict, de 75 de ani, a cărui familie trăiește în Eibenthal de patru generații. „Ei au sosit în timpul Imperiului Austro-Ungar, în timpul războiului, când nu aveau loc de muncă și au venit aici să taie lemnul în păduri. Apoi li s-au promis că, timp de zece ani, nu ar trebui să plătească niciun fel de impozite”, mai povestește bătrânul.
Benedict spune că nu dorește să-și urmeze nepoții și alți foști locuitori care s-au mutat în Cehia pentru o viață mai puțin izolată. „Când oamenii din satul nostru merg să lucreze în Republica Cehă, sunt numiți țigani români. Când nemulțumim pe cineva aici în România, suntem numiți țiganii cehi. Este ca și cum noi nu facem parte nici din România, nici din Cehia”, mai spune bărbatul.
Primarul din localitate, Victor Doscocil, se teme că populația, care acum este de 300 de locuitori, este în declin, mai ales după ce mina de aici a fost închisă. „Anul trecut au murit 7-8 persoane și s-au născut 3-4 persoane. În prezent, există aproximativ 40 de copii în grădiniță și școală „, spune edilul.
Pe de altă parte, primarul este foarte mândru de locuitorii din Eibenthal, ajunși cunoscuți în toată Europa. „Cu toții ne cunoaștem aici și am fost crescuți în așa fel încât să știm că dacă avem nevoie de ceva de la cineva, cerem nu furăm”, adaugă el.
Foto: Lorelei Mihala/Euronews.com
Citește și: Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Turcia. Șase aspiranți își dispută mandatul de super-președinte
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro