Serviciile de informații din Belgia și-au făcut, pare-se, și propriile cercetări și, când au considerat oportun, au înaintat concluziile lor, prinse între copertele unui raport, Consiliului Național de Securitate, un soi de CSAT al României. În documentul invocat chiar și de ministrul de interne belgian, Jan Jambon, s-ar pomeni, printre altele, și de teroriști care ar fi ”pozat” în șomeri pe teritoriului statului belgian, dar care s-ar fi antrenat temeinic în Orientul Mijlociu.
Conform informațiilor din respectivul raport ar fi vorba de marocani cu cetățenie belgiană care ar fi declarat că nu au nici o sursă de venit după ce și-au pierdut locurile de muncă, dar care făceau drumuri dese în Siria pentru a se alătura cauzei Statului Islamic. În tot acest timp în care aceștia, se spune, luptau cu arma-n mână în tabere de antrenament, cardurile respectivilor asistați social ar fi fost alimentate cu sume apropiate de 1.500 de euro, bani care să acopere nevoile familiilor lor în care nimeni nu avea serviciu!
[libgallery id=”1318551″]
Aceleași informații puse la dispoziție de serviviile de informații arată că autoritățile belgiene s-au confruntat cu un puternic val de violențe atunci când poliția a declanșat ample operațiuni de arestare a unor indivizi suspectați că ar fi participat la atacurile de luna trecută de la Bruxelles. Imediat după atacuri, în cartierele Molenbeek și Scharbeek – considerate a fi ”pepinierele” teroriștilor -, membrii trupelor speciale au fost atacați de localnici arabi cu cocktail-uri Molotov și pietre pentru a împiedica, pe cât posibil, operațiunile de perchezițiile unor ”cuiburi” de teroriști și arestarea unor jihadiști.
Raportul serviciilor de informații belgiene vorbește și despre faptul că atentatele ar fi fost sărbătorite în anumite cartiere cu populație majoritară arabo-musulmană de tineri radicali care au arborat steagurile ISIS și au cântat cântece religioase.
Cum arată închisoarea în care e deținut creierul atentatelor de la Bruxelles
Pe 22 martie, capitala Belgiei a fost zguduită de trei explozii, soldate cu peste 30 de morți și sute de răniți. Najim Laachraoui și Khalid El Bakraoui s-au detonat la terminalul de plecări al aeroportului Zaventem. Al treilea suspect, căutat acum de autorități, a lăsat o valiză în care se afla o bombă și apoi a fugit. Aproximativ o oră mai târziu, Ibrabim El Bakraoui s-a detonat la stația de metrou Maelbeek.