Mergi direct la conținut »
Experimentul finlandezilor privind acordarea de bani oamenilor care nu fac nimic a eșuat
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Experimentul finlandezilor privind acordarea de bani oamenilor care nu fac nimic a eșuat

Autoritățile finlandeze au anunțat că din primele rezultate ale experimentului privind venitul minim garantat rezultă că persoanele care au beneficiat de bani în ultimul an nu au fost stimulate să muncească mai mult şi să câştige mai mulţi bani, aşa cum se spera.

Finlanda a lansat anul trecut un experiment prin care 2.000 de şomeri, cu vârsta între 25 şi 58 de ani, selectaţi aleator, au primit lunar un cec de 560 de euro, timp de doi ani, indiferent dacă au găsit sau nu un loc de muncă.

La un an de la lansarea experimentului, ministrul finlandez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale, Pirkko Mattila, a anunțat că: „Impactul asupra gradului de ocupare pare să fie unul minor pe baza rezultatelor înregistrate în primul an”.

Prin acest program, autoritățile finlandeze, țară care are o creștere economică solidă şi o rată a șomajului redusă, sperau să restructureze sistemul de securitate socială şi să îl adapteze la o piaţă a muncii în care mai puţini oameni vor avea o slujbă cu un program tradiţional.

Scopul experimentului era cel de a încuraja persoanele care nu lucrează să aleagă un loc de muncă în regim part-time sau ca freelancer, fără teama că ar putea să piardă ajutorul de şomaj.

Chiar dacă impactul asupra şomajului a fost unul redus, bunăstarea şi starea de sănătate a celor care au beneficiat de venitul minim garantat a fost mai mare decât cea a grupului de control, subliniază cercetătorii, potrivit Reuters, citat de Agerpres.


Citește și: 48 de ore care au uluit lumea! Rezumatul cazului incredibil al impostorului Matthew Mode, care a fost arestat a doua zi după publicare, în timp ce povestea sa a ajuns pe tot mapamondul


 

Close
Închide
  Close