De luni, aproape toate restricțiile din Anglia au fost ridicate. Purtarea obligatorie a măștii a fost eliminată, nu mai există o limită a numărului de persoane care se pot sta împreună în interior sau în aer liber, distanțarea socială se aplică doar pentru cei infectați, iar aeroporturile și facilitățile de recreere, precum cluburile de noapte și stadioanele, sunt libere să funcționeze la capacitate maximă.

Argumentul în favoarea deciziei lui Boris Johnson de a ridica aproape toate restricțiile este că cea mai mare parte a populației adulte din Marea Britanie este acum vaccinată complet, notează CNN.

Experimentul lui Boris Johnson. În ciuda creșterii cazurilor de COVID, Anglia a renunțat de luni la toate restricțiile
53,6 % din populație a fost vaccinată complet împotriva COVID-19. Foto: Hepta

Însă, deși procentul mare al persoanelor vaccinate anti-COVID a dus la o scădere a numărului de decese și al pacienților cu forme severe ale bolii, numărul de infectări cu coronavirus este în creștere în ultimele săptămâni.

În ciuda ratei mari de vaccinare, doar Anglia va relaxa aceste măsuri. Autoritățile regionale din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au preferat să prelungească măsurile.

În prima săptămână din iulie, 520.000 de persoane au fost alertate prin aplicația pentru urmărirea cazurilor COVID a NHS că trebuie să se izoleze după ce au intrat în contact cu o persoană infectată.

Chiar și Boris Johnson „a căzut victimă” acestui sistem. Premierul și ministrul de finanțe, Rishi Sunak, au fost alertați după ce au intrat în contact cu secretarul pentru sănătate Sajid Javid, care a fost depistat pozitiv sâmbătă. Astfel, cei doi oficiali vor trebui să se autoizoleze pentru zece zile. Cei doi au vrut inițiat să evite autoizolarea și să se testeze zilnic într-un program-pilot, dar reacția societății i-a făcut să revină asupra deciziei.

Riscurile pe care și le asumă englezii

Principalul beneficiar al ridicării restricțiilor va fi fără îndoială industria ospitalității, un sector major al economiei britanice. În timp ce aceste locuri și angajații lor abia așteaptă să se întoarcă la muncă pentru a produce venituri, riscurile asociate acestei reveniri cresc treptat.

Kate Nicholls, director executiv la UK Hospitality, a explicat că multe locații își vor impune propriile restricții pentru a nu risca să fie victimele unor probleme generate de pandemie.

Experimentul lui Boris Johnson. În ciuda creșterii cazurilor de COVID, Anglia a renunțat de luni la toate restricțiile
Stadioanele vor putea fi din nou arhipline, din 19 iulie. Foto: Hepta

Ea a explicat că provocarea cea mai mare cu care se vor confrunta multe dintre aceste companii va fi numărul de angajați care vor trebui să se autoizoleze după ce intră în contact cu cazuri pozitive, deoarece va exacerba „unele dintre lipsurile de forță de muncă existente pe piață”.

Unele locații se vor deschide numai în anumite zile ale săptămânii sau pentru un număr limitat de ore, ceea ce va „avea un impact asupra capacității lor de recuperare”, a adăugat Nicholls.

Mai mult, aceste companii vor trebui să ia unele măsuri, precum despărțitoare între mese sau asigurarea unei distanțe sociale, pentru a convinge clienții că se află în siguranță.

„Din păcate, industria ospitalității se bazează pe oamenii care interacționează și se întâlnesc și asta va duce la creșterea ratelor de infectare”, spune Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading.

O analiză realizată de Imperial College London prezice că ridicarea tuturor restricțiilor ar putea duce la „un al treilea val semnificativ de spitalizări și decese”. Deși vaccinurile existente sunt foarte eficiente, ele nu asigură o protecție de 100%. Unele persoane se pot îmbolnăvi în ciuda faptului că sunt complet vaccinate.

Clarke explică faptul că „umplerea spitalelor cu oameni care sunt suficient de bolnavi pentru a fi în spital, dar nu suficient de bolnavi pentru a ajunge la terapie intensivă” va pune o presiune uriașă pe NHS. Orice presiune suplimentară asupra NHS va fi o veste nedorită pentru milioane de oameni care așteaptă tratamentul pentru boli non-COVID. Lista de așteptare este în prezent la un nivel record.

Mai grav, Clarke spune că că orice persoană infectată crește riscul apariției unor noi mutații a virusului. Deși nu crede că asta înseamnă că vom vedea imediat o variantă care este complet rezistentă la vaccinuri, el este de părere că „ceea ce vom vedea este o tocire progresivă a eficacității sale”.

Există, de asemenea, puține date disponibile privind eficiența vaccinurilor asupra simptomelor de durată provocate de o infectare COVID. Biroul de Statistică Națională spune că aproximativ un milion de persoane suferă în prezent de această afecțiune în Marea Britanie. Mulți se confruntă cu simptome precum oboseala și „ceață” cerebrală și la câteva luni după ce s-au negativizat.

O variantă rezistentă la vaccin ar distruge cea mai mare realizare a lui Boris Johnson, campania rapidă de imunizare a populației împotriva COVID-19.

Marea Britanie a cunoscut, de asemenea, o criză uriașă de sănătate mintală în timpul pandemiei. Cu toate acestea, dacă unele probleme pot să dispară ca urmare a ridicării restricțiilor, există riscul ca altele să conducă la o divizare mai profundă a societății și să provoace mai multă anxietate și mai multe traume pentru persoanele care au devenit deja vulnerabile.

„Unii oameni vor continua să se teamă, vor purta în continuare măști și se vor distanța și ar putea să-i perceapă pe alții ca fiind egoiști pentru că nu fac acest lucru”, spune John Drury, profesor de psihologie la Universitatea din Sussex.

„Solidaritatea este bună pentru noi, sprijinul social este bun pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Va fi o sursă de suferință pentru mulți oameni să vadă un asemenea nivel de conflict”, adaugă el.

„Dacă situația se înrăutățește, aceasta poate afecta poziția guvernului”

Dacă relaxarea restricțiilor merge prost, există un risc real ca totul să se întoarcă împotriva premierului Boris Johnson.

„Publicul s-a poziționat de multe ori în favoarea precauției, iar regulile pe care guvernul le-a introdus sunt adesea considerate că nu merg suficient de departe și sunt introduse prea târziu”, spune Joe Twyman, directorul firmei de sondare a opiniei publice Deltapoll.

El crede că dacă o creștere a cazurilor și numărul de persoane în autoizolare va duce la anularea vacanțelor multor familii, oamenii care și-au văzut concediul pierdut îl vor găsi vinovat pe Boris Johnson.

„Dacă situația se înrăutățește, aceasta poate afecta poziția guvernului, deoarece percepția asupra modului în care guvernul se ocupă de pandemie este corelată foarte strâns cu sprijinul populației”, explică expertul

Scenariul cel mai rău pentru Johnson ar putea fi, spune Twyman, dacă lucrurile „merg foarte prost”, și va fi nevoit să de declare „învins și să introducă noi măsuri”.

Experții concluzionează că 19 iulie este momentul în care Boris Johnson află dacă ritmul bun al campaniei de vaccinare va fi marea sa victorie. În caz contrar, el trebuie să facă o alegere foarte dificilă: să-și mențină linia pe care a mers și să asiste la o creștere a mortalității sau să dea înapoi și să dezamăgească o națiune care a devenit divizată și deziluzionată.

Johnson își apăra decizia de a ridica restricțiile

Johnson și-a apărat decizia de a ridica toate restricțiile, afirmând că numărului în creștere de cazuri a fost „prevăzut”. Acolo unde, în trecut, astfel de date ar determina un guvern să „se carantineze în continuare”, a spus el la începutul acestei luni, acum „succesul campaniei de vaccinare” îi oferă încredere că englezii se pot bucura de „ziua libertății” pe 19 iulie.

Johnson a recunoscut că ar putea crește numărul deceselor și a îndemnat la precauție, dar a subliniat că redeschiderea societății trebuie să se întâmple într-un final.

„Dacă nu putem redeschide societatea noastră în următoarele câteva săptămâni, când vom fi ajutați de sosirea verii și de vacanțele școlare, atunci trebuie să ne întrebăm când vom putea reveni la normal?”, s-a întrebat Boris Johnson.

Ce riscuri și-a mai asumat premierul britanic în pandemie

Relaxarea totală din 19 iulie nu este primul risc pe care și-l asumă Boris Johnson în pandemie. Pe 2 decembrie 2020, el a ridicat carantina, promițând oamenilor un Crăciun normal, o promisiune pe care a încălcat-o, fiind forțat să reimpună restricțiile din cauza creșterii cazurilor de COVID.

În vara anului 2020, guvernul a încurajat în mod activ un public complet nevaccinat să se întoarcă în pub-uri și restaurante, oferind chiar stimulente financiare pentru asta.

De asemenea, premierul britanic a optat să nu se alăture partenerilor europeni în procurarea vaccinurilor, o decizie care inițial pare să dea roade, pe măsură ce Marea Britanie s-a distanțat în fruntea statelor europene ca număr de persoane vaccinate.

Citeşte şi:

Zeci de călători, blocați la aproape 40 de grade în trenul cu care se întorceau de la mare. „Nu a mers aerul”

Pandemia COVID a agravat situaţia HIV în România. Rata de testare s-a prăbușit, numărul infectărilor a crescut

Primarii Greciei „construiesc un zid de dragoste” pentru cetățenii lor. S-au vaccinat 99,3% dintre ei

„Mă ațâța degeaba, dar ce mi-a propus azi e prea mult” » O actriță, dezvăluiri spectaculoase despre o aventură cu „cel mai frumos bărbat”
PARTENERI - GSP.RO
„Mă ațâța degeaba, dar ce mi-a propus azi e prea mult” » O actriță, dezvăluiri spectaculoase despre o aventură cu „cel mai frumos bărbat”
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Observatornews.ro
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Horoscop 30 iulie 2021. Săgetătorii scot la lumină anumite adevăruri, unele dintre ele foarte dureroase
HOROSCOP
Horoscop 30 iulie 2021. Săgetătorii scot la lumină anumite adevăruri, unele dintre ele foarte dureroase
Milionarul lăsat pieton de Poliția Locală Constanța. I-au ridicat bolidul Ferrari parcat neregulamentar
Știrileprotv.ro
Milionarul lăsat pieton de Poliția Locală Constanța. I-au ridicat bolidul Ferrari parcat neregulamentar
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans
PUBLICITATE
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans