Mergi direct la conținut »
Familiile de romi din casa Hașdeu din București sunt evacuate
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Familiile de romi din casa Hașdeu din București sunt evacuate

Familiile de romi din casa Hașdeu din București sunt evacuate

Autoritățile au evacuat, luni după-amiază familiile de romi care locuiau ilegal în casa familiei Hașdeu din București, un monument istoric unic în România atât prin istoria sa cât și prin stilul arhitectural în care a fost realizată.

În această casă de pe strada Splaiul Independenţei 74 s-a născut în 1860 Iulia Hașdeu, tânăra care a murit la doar 18 ani și al cărei destin tragic impresionează și astăzi. Clădirea a fost construită pe la jumătatea secolului XIX, după incendiul din 1849, de către Pompeiu Eliade după planurile lui B. P. Hașdeu.

Cu o arhitectură mai rar întâlnită în Bucureşti, un melanj fericit de Art Nouveau cu sugestii romantice de factură wagneriană, casa arăta ca un mic castel fantezist, oarecum bavarez, împodobit cu reliefuri cu frunze şi flori, scria istoricul Silvia Colfescu.

Proprietarii care au obținut casa după retrocedare au fost executaţi silit de Primăria sectorului 5, care au scos imobilul la licitaţie. A fost evaluată la 2,6 milioane de lei şi cumpărată cu 1,5 milioane de lei, în urmă cu jumătate de an de un dezvoltator imobiliar.

Luni, autoritățile locale au descins cu poliție, jandarmi, angajați de la serviciile sociale în clădire pentru a obliga familiile de romi care locuiau ilegal acolo să părăsească imobilul, acesta urmând a fi predat noului proprietar.


Citește și: FOTO| Spitalul Pantelimon a externat un pacient aflat în stare critică. Imagini șocante cu femeia trimisă acasă


 

Close
Închide
  Close