Proiectul, care a durat șase luni, a fost condus de Manuel Jaen, de la Muzeul Național din Gibraltar, care a oferit mai multe detalii despre munca echipei, notează Daily Mail.
Craniul ei, deformat și incomplet, fusese descoperit în 1996, într-o peșteră din Gibraltar, iar metodele de cercetare de acum le-au permis specialiștilor ca o parte din ADN-ul ei să fie extras și analizat, pentru a reda din înfățișarea pe care o avea femeia atunci când trăia.
Tehnologia din zilele noastre a permis scanarea craniului, refacerea și completarea cu trăsăturile feței, apoi i-a fost atașat păr natural.
Cercetătorii au stabilit că femeia, care a primit numele „Calpeia”, ar fi avut între 30 și 40 de ani când a murit, dar nu au aflat și cauza decesului acesteia.
„ Am reușit să extragem ADN din craniu și acum știm mai multe lucruri. Știm că e o femeie, din perioada Neolitică, care a trăit în jurul anului 5.400 Î.Hr și avea părul închis la culoare, la fel ca ochii”, a explicat Manuel Jaen, pentru Gibraltar Chronicle.
„Am remarcat un lucru interesant și în ceea ce privește strămoșii ei. 10% din genele ei provin de la vânători și culegători locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (azi, Turcia)”
Manuel Jaen, de la Muzeul Național din Gibraltar:
„Înțeleg că nu exista agricultură în acea vreme în Gibraltar. Probabil acei oameni își duceau traiul pescuind. Dar a locuit în Gibraltar, că s-a născut aici sau a venit din altă parte, asta nu vom ști niciodată”, a declarat dr. John Cortes, ministrul Patrimoniului din Gibraltar.
FOTO & VIDEO: chronicle.gi