În fața unei universități din care, acum mai mulți ani, mamele lor fuseseră alungate, câteva tinere își așteaptă colegele care susțin examene. Temerea este că acestea sunt ultimele examene pe care le vor da.
„Americanii pleacă”, spune Basireh Heydari, studentă la Universitatea din Herat.
„Ne așteaptă vremuri îngrozitoare cu talibanii. Mi-e teamă că nu mă vor lăsa să părăsesc casa, cu atât mai puțin să fac ce pot face acum”, se plânge ea, într-o discuție cu cotidianul britanic.
Decizia administrației Joe Biden de a retrage toate trupele din Afganistan până pe 11 septembrie va aduce un mult așteptat final pentru cel mai lung război din istoria SUA.
Toți militarii aliați, inclusiv cei peste 600 de români, urmează să ajungă înapoi acasă în următoarele luni.
Pe măsură ce ceilalți aliați majori ai SUA, precum Germania, au anunțat că vor urma exemplul Washingtonului, mulți afgani se tem de intensificarea luptelor dintre guvernul național și talibani, care au fost îndepărtați de la putere prin intervenția militară americană de acum două decenii.
Situația este deja foarte complicată. Violențele împotriva civililor, în special a femeilor și copiilor, au crescut în ultimul an, potrivit statisticilor oficiale ale ONU, date publicității joi.
În plus, controlul talibanilor asupra țării este mai puternic decât oricând în ultimii 20 de ani.
Beneficiile unei prezențe militare străine prelungite în Afganistan sunt neclare. Dar o reîntoarcere a unei guvernări islamiste conservatoare ar putea elimina una dintre puținele victorii lipsite de controverse din această perioadă – dreptul femeilor la educație.
„O singură dorință: să termin studiile”
„Am doar o singură dorință și asta este să termin studiile și evident să mă angajez, dar dacă vin talibanii nu cred că voi apuca să mi-o îndeplinesc”, spune Heydari.
Nu este, firește, nicio garanție că talibanii vor prelua puterea. În plus, ei au semnalat că dacă se va întâmpla acest lucru, guvernarea va fi mai flexibilă pe tema educației femeilor.
Heydari vrea măcar un compromis. „Dacă au o problemă cu educația în comun, atunci sunt gata să studiez în clase speciale pentru fete”, asigură ea.
Dar alte tinere sunt mai sceptice. „Vreau ca lumea să știe că talibanii îi păcălesc, că nu s-au schimbat”, spune Salma Ehrari, o studentă la economie.
„Folosesc tehnologia, sunt pe Twitter, dar au aceleași concepții ca acum 20 de ani. Îmi voi pierde educația și firește, americanii sunt responsabili pentru asta, nu talibanii – asta este pur și simplu natura talibanilor”, explică ea.
Unii localnici din provincie, unde talibanii controlează deja câteva districte, au avertizat că deja libertățile lor au fost reduse.
„Ziarul meu a restricționat circulația colegilor mei din cauza temerilor privind securitatea, iar tatăl meu mi-a cerut să nu mai lucrez o vreme”, spune Atifa Alizadeh, o jurnalistă, parte a unei generații de femei care a apucat să studieze și să se angajeze după căderea regimului taliban în 2001.
Cel puțin opt jurnaliști au fost uciși în țară în ultimele șase luni, pe fondul unui val de atacuri împotriva angajaților din presă, a activiștilor și a membrilor societății civile.
Basireh Safa Theri, o activistă socială, a fondat o școală pentru fete imediat după intervenția militară a SUA și spune acum că monitorizează cu atenție negocierile dintre guvernul național și talibani.
„Negociază în fiecare zi, dar din păcate nu există niciun cuvânt despre fete, educație, vorbesc doar despre putere”, spune ea.
În timpul acesta, elevele au început să învețe și mai mult.
„Simt că acestea ar putea fi ultimele zile de școală pentru ele. Multe eleve și familiile lor vin și îmi spun că vor mai putea să meargă la școală doar câteva săptămâni sau luni, așa că vor să învețe cât mai mult posibil”, explică Basireh Safa Theri.