Mergi direct la conținut »
Fereşte-te de trichineloză! Dacă tai porcul, nu consuma nici măcar şorici înainte de a-i face analizele
Ştiri Libertatea > Ştiri > Fereşte-te de trichineloză! Dacă tai porcul, nu consuma nici măcar şorici înainte de a-i face analizele

Fereşte-te de trichineloză! Dacă tai porcul, nu consuma nici măcar şorici înainte de a-i face analizele

Dacă sacrifici porcul din propria gospodărie, nu consuma nimic, nici măcar şorici, până nu faci testul de trichineloză. Pentru asta trebuie să duci la medicul veterinar probe de carne recoltate din pilierii diafragmatici, musculatura intercostală sau musculatura de la baza limbii. Preţul unei astfel de analize, stabilit prin Ordinul ANSVSA nr. 83/2012, este de 9,1 lei. De reţinut că, dacă din acelaşi coteţ sunt sacrificaţi mai mulţi porci, trebuie duse la analiză probe de la fiecare porc în parte.

De Alexandru Boariu,

Nu cumpăra carne neverificată

Nu cumpăra carne de la persoane necunoscute, provenită de la animale sacrificate în condiţii improprii sau care este comercializată direct din portbagaj, chiar dacă vânzătorul îţi dă “asigurări” că a făcut examenele trichineloscopice.
Dimpotrivă, cumpără carne proaspătă din unităţi autorizate, care, prin programul de control, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanent. Mai reţine că, dacă eşti verificat în trafic de autorităţi şi nu prezinţi documentele sanitare veterinare necesare, atât tu, cât şi cel de la care ai cumpărat veţi fi amendaţi cu până la 2.000 de lei, iar animalele/ carnea vor fi confiscate, fără a se oferi despăgubiri.

Pentru porcii bolnavi se dau despăgubiri

Dacă în urma analizelor se constată că porcul este bolnav de trichineloză, medicul veterinar va întocmi documentaţia necesară, pe baza căreia vei primi despăgubiri de la stat, la valoarea de piaţă a animalului.
Dar, atenţie! Potrivit legii, “pentru porcii depistaţi cu trichineloză se acordă despăgubiri, numai dacă animalele sunt identificate prin crotaliere şi înregistrate în baza naţională de date”. Dispensarele veterinare, precum şi laboratoarele au în această perioadă program prelungit, pentru a realiza testele de trichineloză.

Fierberea şi afumarea cărnii nu distrug larvele

Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăveşte în cazul în care consumă carne de porc, de vânat (mistreţ, urs) sau de cal, care conţine larve sau chisturi viabile de Trichinella spiralis. Majoritatea cazurilor de trichineloză sunt asimptomatice, însă există şi forme grave, care pot cauza moartea prin complicaţiile determinate.
Printre simptomele trichinelozei se numără tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri şi vărsături), care apar la o zi, două, după consumul de carne contaminată. Mai sunt caracteristice febra, umflarea ochilor şi a feţei, conjunctivita, durerile musculare şi slăbiciunea musculară severă. Potrivit medicilor, procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele care provoacă trichineloza. Boala nu se transmite de la om la om.

Nici un comentariu.

Comentează

Close
Închide
  Close