„Ar fi fost precaut să gestionăm bine situaţia economică, pentru că niciodată nu ştii ce şocuri apar. Uitaţi-vă că acum a apărut un şoc şi va fi nevoie de resurse, în contextul în care, la nivel global, cam totul este volatil”, a spus Florin Cîțu într-o declarație de presă la Senat, potrivit news.ro.
Cu referire la companiile cu acţionariat rusesc, Florin Cîţu a afirmat: „Eu nu cred că România îşi permite ca un singur leu din buget sau din fonduri europene să ajungă la finaţatorii ruşi care mai departe să susţină această invazie în Ucraina. România are datoria de a opri fiecare leu de la buget care să meargă către aceste companii”.
„România trebuie să implementeze sancţiunile pe care le-a impus Comisia Europeană, asta înseamnă că trebuie să ştim fiecare leu unde se duce”, a mai spus Cîţu, precizând că „România, Guvernul României, ca membră a UE, are datoria să implementeze la virgulă sancţiunile”, subliniat președintele PNL.
Florin Cîţu a precizat că economia românească va pierde în urma acestor sancţiuni și că are o dezamăgire pentru că situația putea fi gestionată mai bine.
„Vedeţi, aici este dezamăgirea mea, pentru că o gestionare mai bună a situaţiei ne-ar fi făcut să fim mai siguri pe noi. Eu înţeleg că poate prima parte a anului nu a fost gestionată foarte bine ne face să fim puţin reticenţi, dar e datoria noastră să găsim soluţii, a Ministerului de Finanţe, a Guvernului, să vină cu soluţii şi să trecem peste această perioadă”,, a spus el.
Noi nu ne putem permite să fim singura ţară din Uniunea Europeană care spune că nu poate să implementeze sancţiuni pentru că are o situaţie dificilă. Aşa ceva nu este admisibil.
Președintele PNL, Florin Cîțu:
Afirmațiile președintelui Senatului vin în contextul în care Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au prezentat ieri noul pachet de sancțiuni extinse la adresa Rusiei, măsuri pe care și România trebuie să le implementeze:
- deconectarea anumitor bănci rusești de la sistemul SWIFT
- restricții suplimentare pentru Banca Centrală a Rusiei
- listări individuale la adresa unor oligarhi
- închiderea spațiului aerian al UE pentru aeronavele rusești
- folosirea Fondului European pentru Pace pentru finanțarea asistenței militare pentru Ucraina
- interzicerea unor mass-media de propagandă rusești, mai precis Sputnik și Russia Today.
Azi, 28 februarie, s-a intrat în a cincea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei șef este Volodimir Zelenski, cu atacuri aeriene şi cu rachete.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro