MENIU CAUTĂ
20 Dec. 2017 18:55 , de Cătălin Lupășteanu

Fostul șef al Spitalului de Urgență Constanța, judecat în al cincilea dosar, pentru comisioane cerute unei firme de pompe funebre

Distribuie

 Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Constanța, Dănuț Căpățână, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în al cincilea dosar de corupție, în care este acuzat de comisionarea nelegală a investițiilor legate de accesarea serviciilor unei firme de pompe funebre.

Astfel, procurorii anticorupție de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție l-au trimis în judecată pe Dănuț Căpățână, aflat în stare de deținere, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei' Constanța, pentru două pretinse fapte de luare de mită, din care una în formă continuată.

Alături de acesta va fi judecat și Gabriel Sorin Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată și trafic de influență.

În rechizitoriul transmis Tribunalului Constanța, procurorii DNA arată că în perioada 2010 – decembrie 2014, Căpățînă Dănuț, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei' Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane.

Managerul, spun magistrații, ar fi cerut 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală, în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie, și 18-20% din valoarea investițiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate care se ocupa cu servicii de pompe funebre.

Sute de mii de lei aduși de intermediari

În acest context, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 lei, arată DNA care precizează că banii au fost pretinși și primiți de manager pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte și pentru a introduce în caietul de sarcini și în documentația de achiziție cerințe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate.

Despre Strutinsky Direcția arată că acesta l-a ajutat pe Căpățână într-unul dintre cazuri iar pentru asta și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, 64.649 de lei.

„În aceeași perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 de lei în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, să plătească la timp facturile și să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală', se arată în comunicatul instituției.

Terenurile lui Strutinsky sub sechestrul DNA

În acest dosar procurorii DNA au pus sechestru asigurător asupra a patru terenuri ce-i aparțin lui Strutinsky și asupra a 250 părți sociale pe care acesta le deține la o societate comercială.

Dănuț Căpățână este la al cincilea dosar de corupție în vreme ce Sorin Strutinsky la al doilea.

Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Constanța, Dănuț Căpățână, a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de abuz în serviciu, privind un contract de servicii de consultanță pentru convențiile încheiate de unitatea sanitară cu casele de asigurări de sănătate, pe care l-ar fi atribuit ilegal unei firme, căreia i-a plătit onorariu și prime de succes fără ca serviciile să fie executate, prejudiciul produs fiind de peste 307.000 de lei.

Citește și VIDEO|Filmul accidentului din Tâncăbeşti. Totul despre cum a fost omorâtă o femeie de 35 de ani de șeful SRI Prahova

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 20 februarie 2019
Comentarii