Maria face „pește” pane fără pește și ciorbă de perișoare vegetale

După un post de cinci săptămâni, nimeni nu și-ar închipui un meniu de post și de Crăciun. Doar despre mese îmbelșugate cu preparate din porc e Crăciunul, nu? Nu! O spun hotărâți cei care s-au lăsat de orice produs de origine animală și trec bine mersi și peste sărbătorile de iarnă, care tradițional aproape că nici n-ar exista fără puțină cărniță.

Maria, de exemplu, are un meniu festiv care nu doar că te face curios, dar îți face și poftă. „De sărbători, mănânc orice – de la sarmale vegane, la ciorbă „de burtă” vegană sau ciorbă de perișoare, evident tot vegană… toate mâncărurile au cel puțin o alternativă vegană: rulada, lasagna, plăcinta, friptura, checul, drobul, șnițelele, ardeii umpluți, chifteluțele, ciorbele etc.”, explică Maria, care e vegană de aproape 5 ani.

Și în fiecare an descoperă câte o rețetă nouă: „Abia anul trecut am descoperit omleta fără ouă, care e foarte sănătoasă, gustoasă și sățioasă. Tot anul trecut am descoperit seitanul, un înlocuitor de carne din grâu, și ocazional îl prepar. Dar nu am o nevoie de a înlocui carnea. Uneori consum „înlocuitori” – deși nu îmi place cuvântul. E hrană, dar e hrană nonviolentă, nimeni nu moare pentru ea, indiferent de terminologia folosită pentru a numi plantele în diversele forme pregătite”, explică tânăra.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

Salate – aperitive veganeIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

De Crăciun sau de vreo altă sărbătoare, nu face excese, dar pregătește ceva mai special. „Prefer să mănânc ca în orice altă zi, o mâncare caldă sau ceva rapid. Anul acesta am preparat „pește” pane, desigur fără pește, dar cu textură similară și gust foarte asemănător. Posibil să fac o ciorbă de perișoare cu chiftele vegetale. De regulă pregătesc lucruri simple. Dacă am nostalgii, poate fac o salată a la russe, ardei sau roșii umplute cu „brânză” de nuci, lucruri pe care le găseam pe masa de sărbători când eram copil”.

Până și părinții s-au obișnuit cu preferințele ei culinare. Mai greu era când mergea în vizită. „Nici la nunta fratelui meu nu am avut probleme, din contră, ceilalți invitați păreau invidioși pe farfuria mea. Cu unele mame de-ale prietenilor au fost mici tensiuni, dacă nu înțelegeau, insistau sau se plângeau. Sunt sigură că au existat dezamăgiri, dar nu în cercul apropiat de prieteni și familie. Bunica mea mereu pregătește multă mâncare vegană delicioasă când merg în vizită”, povestește Maria.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

Decizia ei de a nu mai mânca carne nu a fost de la început legată de cunoștințele cu privire la atrocitățile din industria alimentară: „Eram în primul an de facultate și s-a întâmplat după ce am gătit un pui.  Mirosul de moarte de pe mâinile mele cu care îi pârlisem corpul de pene a rămas pregnant; după repetate spălări, încă se simțea… Întâmplător, în seara aceea am vizionat „Earthlings” (Pământenii). Am fost sincer șocată, nu conștientizasem până atunci că eu, personal, particip la asemenea atrocități. Am decis ca, din acel moment, să nu mai mănânc animale.”

Cristina: Salată a la russe, legume la cuptor, un drob de linte și un chec

Peste Cristina au trecut deja alte două Crăciunuri fără carne. Familia și prietenii s-au obișnuit cu ideea, iar dacă sunt persoane care nu știu încă, se găsesc alternative. „De obicei, oamenii au ceva vegan în casă, de exemplu zacuscă sau compot. Eu anunț gazda dinainte că nu mănânc animale și nimic ce provine de la ele, și uneori convenim să îmi aduc o caserolă. Oamenii mă întreabă de ce nu mănânc diverse lucruri și le răspund, de preferat nu chiar în timpul mesei, dacă ceilalți mănâncă animale”, spune Cristina.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La început, spune că nu conștientiza cât e de gravă problema în industria lactatelor și ouălor. „În ce privește consumul de lapte, deși era logic, nu realizasem că vacile trebuie să nască an de an câte un vițel pentru a secreta lapte continuu și că acel vițel, dacă e mascul, e omorât la scurt timp pentru carnea lui. Iar pentru ouă, fie că sunt găini de la țară, fie din ferme industriale, puii masculi sunt uciși mai devreme sau mai târziu, fiindcă nu depun ouă, iar găinile sunt ucise pentru carnea lor când nu mai aduc profit sau când se îmbolnăvesc”, explică tânăra.

Salate – aperitive veganeIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Nu duce dorul niciunui preparat festiv. „Pentru Crăciunul acesta, am să fac probabil niște salată a la russe, că e o rețetă foarte simplă, iar maioneza vegană se face în câteva secunde, niște legume la cuptor, un drob de linte și un chec. Eu mai mult mă pricep la desert decât la mâncare, așa că rețeta preferată cred că e tortul cu blat însiropat și cremă; mama făcea mereu tort de ziua mea și m-am bucurat nespus când am reușit să îl fac în variantă vegană. Se găsesc rețete pe internet la orice preparat; trebuie doar să scrii „vegan” lângă denumire. Pentru ceva mai sănătos, rețetele de prăjituri raw vegane sunt geniale”, ne îmbie tânăra.

În zilele obișnuite, are o alimentație similară cu a celor care mănâncă „de frupt”, dar înlocuiește carnea, ouăle sau lactatele. Au rețete de post diverse. Dimineața își face „tofletă” cu făină de năut sau un bol cu cereale și lapte vegetal și o felie de pâine cu unt de arahide. „Sau încep ziua cu un nectar de fructe, iar la prânz mănânc chili sau curry, sau îmi fac supă cremă de linte, sau legume la cuptor, iar la cină nu prea țin cont, că în general nu mi-e foame seara. Îmi plac ca gustare feliile de mere cu scorțișoară și curmale”, face meniul Cristina.

Alexandra: Cozonac fără ouă și lapte

Alexandra a reușit să-și convingă și mama să fie vegană. Așa că mesele de sărbătoare sunt lipsite de neplăceri. „Înainte, nici nu aș fi visat la o asemenea masă festivă, înconjurată de oameni înțelegători și deschiși, cu toate felurile mele preferate de mâncare, dar fără ca vreun fel de abuz să se fi produs față de animale ca mâncărurile respective să ajungă pe masa mea. Cred că tocmai asta este cel mai frumos la o astfel de masă: consum exact mâncărurile tradiționale pentru această perioadă fără să rănesc vreun animal”, spune Alexandra care încă nu poate alege ce îi place mai mult: pizza sau sarmalele. Dar știe sigur că dulcele preferat este cozonacul.

Evident, părinții nu au fost de la început așa deschiși. „Locuind într-un oraș mic și având curte, am crescut ani la rând animale pentru uzul propriu. În prezent, părinții mei au încetat să mai crească animale, iar mama este vegană. Prietenii mei au fost și ei la fel de înțelegători și au îmbrățișat cu căldură decizia mea, ei având mai multe informații despre veganism decât părinții mei”, spune Alexandra.

Dan: Cartofi la cuptor cu chiftele vegetale

Să fii bărbat de la țară, crescut cu tradiția tăierii porcului, și să nu mănânci carne e… E ceea ce a trăit Dan ani la rând. „Tradiția tăierii porcului, zilnicele tăieri de găini nepracticate duc la scăderea bărbăției în ochii acestor persoane. Înfăptuite lucrurile acestea de atât de mult timp, acele animale nu mai sunt considerate de mult ființe care suferă, astfel, multe persoane consideră că e inutil să le salvezi, că plăcerea unui grătar valorează înzecit față de viața lor, că doar astfel putem supraviețui”, spune Dan.

Salate – aperitive veganeIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Dar fără să caute să strice cheful de carne al cuiva, Dan nu încearcă să îndoctrineze pe nimeni, doar să arate niște realități. „Dominați de zeci de stereotipuri, părinții, înspre a mă proteja, aproape m-au implorat să nu urmez acest stil de viață, considerând că e unul deosebit de nesănătos, ori că se poate realiza doar cu foarte mulți bani și muncă. Mulți dintre apropiați m-au luat în glumă, au considerat că este o inutilitate, dar acum lucrurile sunt clarificate, iar concepția lor generală despre veganism este schimbată”, triumfă tânărul vegan. Și în manifestările lor de stradă, când ies cu măști de animale pe față, veganii așteaptă curioșii să se apropie, nu opresc pe nimeni.

De Crăciun, Dan va mânca sarmale, salată a la russe, cozonac și alte rețete tradiționale, realizate cu ingrediente vegetale. Iar rețeta lui preferată este cea cu cartofi la cuptor, chiftele vegetale și ketchup.

Vladimir: pateuri cu semințe, ricotta vegetală, cartofi dulci și salate

Vladimir are șapte ani de când nu mai mănâncă nimic cu carne și șase de când a renunțat și la lapte și ouă. „Locuiam cu părinții și la început aveam zilnic discuții în contradictoriu, dar văzând că nu renunț, au început și gătească și ei vegan, mâncărurile de bază cel puțin (orez, paste, hrișcă, fasole). Sora mea m-a încurajat și, printre altele, făceam smoothie-uri cu verdețuri, împreună. Apropiații erau foarte curioși și mereu mă trezeam în centrul atenției fără să vreau, dar, sincer să fiu, nu îmi displăcea și le răspundeam cu plăcere la întrebări”, povestește Vladimir. Când merge la nunți sau petreceri, e obișnuit cu glumele. „Majoritatea comesenilor făceau glume sau își manifestau scepticismul că se poate trăi sănătos fără produse animale, cel mai des însă părerile lor nefiind bazate pe ceva concret, ci doar din ce au auzit din familie sau de la prieteni”, mai spune Vladimir.

De sărbători o să mănânce: salată a la russe, sarmale sau cartofi dulci, salate, hummus și sarmale cu ciuperci. Îi place foarte mult ricotta vegetală, o brânză vegană din tofu și caju.

Nu a simțit niciodată că pică din picioare din cauza a ceea ce mănâncă. „Luați-vă un blender și consumați verdețuri în shake-uri cu fructe și lapte vegetal în fiecare zi. Dacă vreți să faceți efort fizic cardio la sală, faceți-vă pateuri cu semințe sau nuci pentru conținutul înalt de proteine. Nu vă speriați dacă nu vă săturați; la început e posibil să nu nimeriți cantitățile așa că, dacă vă e foame după o porție, pur și simplu mai mâncați ceva în plus. Carnea e considerată o sursă completă de proteine, dar puțini știu că la fel sunt și fasolea, lintea, năutul și soia. Mai consum și semințe de floarea-soarelui, orez, hrișcă, fasole, năut, ciuperci, avocado sau nuci, surse de proteine sănătoase și destul de ieftine”, spune bărbatul.

Numărul vegetarienilor și veganilor crește cu fiecare an. Deși nu există statistici cu privire la numărul lor, o estimare spune că 1% din populația României nu mai mănâncă deloc carne și o parte nici ouă și lapte.


Citește și: 

VIDEO/ Banca de alimente a sărbătorilor sărăciei pentru cinci milioane de români

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Funcția Waze de care puțini șoferi din România știu că este disponibilă. Te scoate dintr-o mare încurcătură și ocolește toate ambuteiajele
FANATIK.RO
Funcția Waze de care puțini șoferi din România știu că este disponibilă. Te scoate dintr-o mare încurcătură și ocolește toate ambuteiajele
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
FANATIK.RO
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Știrileprotv.ro
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce îți place și cum îți place"
Observatornews.ro
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce îți place și cum îți place"
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI