„Serviciul rus de informații militare (GRU) desfășoară de mai mulți ani împotriva Franței un mod de operare cyber-ofensiv numit APT28”, a denunțat șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, într-un mesaj publicat pe contul său de X.

GRU „a țintit aproximativ zece entități franceze începând cu 2021”, a subliniat Barrot, dând asigurări că, „în spațiul cibernetic, Franța observă, blochează și luptă cu adversarii”.

APT28, o amenințare hibridă reală pentru Statele Unite și Europa

APT28, acronim pentru Advanced Persistent Threat (amenințare persistentă avansată), este un actor cibernetic malign rus cunoscut în Statele Unite și în țări din Uniunea Europeană care au impus deja sancțiuni unor indivizi sau entități având legături cu acest grup care încearcă să destabilizeze opinia publică.

În fața intensificării în creștere a amenințărilor hibride din partea regimului de la Moscova, Franța a decis să facă publice ultimele investigații incluse în raportul Agenției naționale pentru securitatea sistemelor de informare (Anssi), care detaliază atacurile produse între 2021 și până la finalul anului 2024. Raportul precedent fusese publicat în octombrie 2023.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Printre ținte s-a aflat și o organizație implicată în Jocurile Olimpice de la Paris

Potrivit Ministerului francez de Externe, o organizație sportivă implicată în organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară din 2024, desfășurate la Paris, a fost, de asemenea, atacată de APT28.

Anterior, „în 2017, în pline alegeri prezidențiale” în Franța, „APT28 a participat la o operațiune masivă de piratare”, cu „obiectivul” de „a răspândi incertitudini și a influența opinia publică”.

Eșec în cazul atacului împotriva primei campanii prezidențiale a lui Emmanuel Macron

„Mii de documente sunt sustrase și difuzate în speranța manipulării alegătorilor, dar manevra nu reușește să aibă un impact real asupra procesului electoral”, denunță MAE francez, referindu-se la cazul „Macron Leaks” din 2017.

Piratarea și difuzarea a mii de documente interne ale anturajului candidatului de la acea vreme Emmanuel Macron, chiar înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor, nu au putut împiedica alegerea centristului Macron ca președinte al Franței, în detrimentul contracandidatei sale de extremă-dreapta Marine Le Pen.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.