Totul părea inițial o glumă sau farsa unor hackeri. Pe site-ul ProRomânia a apărut un mesaj în 2021: „Site închis. Domnul Dottore Ponta Viorel nu poți să spui că ești corect cât timp distribui în campania electorală 40.000 de geci și nu le declari la Autoritatea Electorală Permanentă”.
Nu era o glumă, iar postarea îi aparținea fostului secretar executiv al ProRomânia, Constantin Iacov.
Cele 40.000 de geci la care făcea referire nu au fost declarate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), deși, potrivit legii, orice informație despre obiectele utilizate în campaniile electorale trebuie transmisă și către autoritatea care supraveghează corecta desfășurare a alegerilor.
ProRomânia a susținut că nu există contract pentru gecile din campanie. În replică, AMMA Print, condusă de Mihail Volintiru, a spus că a predat cele 40.000 de geci către ProRomânia în campania pentru parlamentare din 2020, iar, ulterior, partidul condus de Victor Ponta a refuzat să plătească factura.
Suma solicitată de AMMA Print SRL era de 7,8 milioane de lei (1,5 milioane de euro).
Litigiul a ajuns în instanță. După ce ProRomânia a pierdut în primă instanță procesul, Curtea de Apel București a decis, la finalul lunii noiembrie 2022, să respingă apelul partidului în procesul cu AMMA Print SRL.
„Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 4.595.690 de lei reprezentând debit datorat şi suma de 873.181,1 lei reprezentând TVA aferentă debitului datorat. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 58.293,7 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, se arată în soluția pe scurt din ianuarie 2022, dată de Tribunalul București.
A început executarea ProRomânia. Din bani publici
După decizia Curții de Apel, AMMA Print a început să execute ProRomânia pentru 5,5 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Un executor judecătoresc a început să caute activele partidului lui Victor Ponta.
„Executorul s-a apucat de treabă în decembrie 2022, a găsit mai bine de 1,8 milioane de lei în conturile Pro România, sumă care a fost executată. Acum trebuie să vedem de unde recuperăm diferența de bani”, a declarat Mihail Volintiru, AMMA Print SRL, pentru Libertatea.
Potrivit acestuia, există poprire pe conturile ProRomânia din cauza datoriei către firma sa.
Dilema băncilor a fost dacă subvenția, bani publici de la buget, poate să fie blocată și trimisă către executorul judecătoresc. O decizie a Curții Constituționale, din 30 septembrie 2020, permite acest lucru. Banca unde avea ProRomânia banii din subvenție s-a opus în primă fază să îi trimită către executor, dar a fost obligată în cele din urmă să o facă.
Volintiru spune că Victor Ponta „nu a binevoit să vorbim” și l-a blocat „pe toate căile de comunicare”.
„Eu nu am cum să vorbesc cu el, iar el nu pare interesat să o facă”, spune reprezentantul AMMA Print SRL pentru Libertatea. Președintele ProRomânia l-a împuternicit pe trezorierul Mircea Dobre să se ocupe de toate contractele.
De ce a scăzut instanța factura de la 7,8 milioane de lei la 5,5 milioane de lei
Între suma solicitată de AMMA Print SRL și decizia tribunalului există o diferență. Firma ceruse ProRomânia să plătească 7,8 milioane de lei pentru cele 40.000 de geci livrate în campania pentru parlamentare din 2020, pe când instanța a redus suma.
Volintiru susține că diferența în minus apare ca urmare a unei neînțelegeri a comenzii. AMMA Print SRL a trimis către ProRomânia anumite prețuri pentru geci, iar Mircea Dobre, trezorierul partidului, a transmis pe e-mail o comandă, cu alte caracteristici ale produsului, la un preț mai mare.
„Comanda a fost trimisă cu prețul crescut, iar AMMA a facturat în baza comenzii. Nu s-a pus în discuție numărul de geci, a fost confirmat în instanță de reprezentanții ProRomânia”, a spus Volintiru pentru Libertatea.
Mircea Dobre nu a putut fi contactat de Libertatea.
„Nu există un contract, nu există nicio factură pe așa ceva cu AMMA Print”, a spus trezorierul ProRomânia, pentru Europa Liberă, în iunie 2021.
Câți bani mai are de încasat ProRomânia de la bugetul de stat
ProRomânia beneficiază de subvenție datorită rezultatelor de la alegerile locale din 2020, după ce la parlamentare a eșuat în a trece pragul electoral de 5%.
Valoarea lunară a subvenției este în jurul a 300.000 de lei, iar ea poate fi încasată până la viitorul scrutin local. Ar fi astfel aproape 20 de luni de subvenție, ceea ce ar putea aduce venituri de 6 milioane de lei ProRomânia. AMMA Print SRL are deja decizia pentru 5,5 milioane de lei, dar la care s-ar putea adăuga penalizări de plată.
Partidul lui Victor Ponta a vândut în ultimul an mai multe active, printre care o mașină Tesla de aproape 100.000 de euro, dar și alte autovehicule. În acest moment, nu mai are alte bunuri mobile sau imobile.
Constantin Iacov, care a fost chemat în garanție în procesul AMMA Print cu ProRomânia, a rămas fără vreo calitate în dosar, după decizia instanței.
„Acum doi ani am spus că ProRomânia va fi bună de plată pentru gecile pe care le-a distribuit în campanie. Am avut dreptate. Conform Legii 334, orice material pe care îl folosești în campanie, fie că e echipament, fie că sunt materiale, calendare, broșuri, trebuie raportat la AEP. Se poate să intre în sfera penalului, e posibil”, a fost poziția lui Iacov pentru Libertatea.
Ce sancțiuni poate da Autoritatea Electorală Permanentă
Autoritatea Electorală Permanentă ar putea sancționa ProRomânia după procesul pierdut cu AMMA Print SRL. Controlul instituției care supraveghează partidele va avea loc în partea a doua a anului și se va referi la anul 2022.
Surse din AEP au declarat pentru Libertatea că se va putea ajunge la situația în care de la ProRomânia să fie confiscată suma de 5,5 milioane de lei.
Astfel, ProRomânia va da 5,5 milioane de lei către AMMA Print și alte 5,5 milioane de lei către ANAF, cea care se ocupă de recuperarea sumelor stabilite de AEP.
„Confiscarea sumei e egală cu valoarea contractului. Asta e legea”, au precizat sursele citate. Autoritatea trebuie să stabilească dacă factura legată de gecile de campanie a fost introdusă în contabilitate în 2020 și de ce nu au fost raportate gecile pentru campania de la parlamentare.
„E posibil să fie și o sesizare de natură penală, s-ar putea să fie și asta. O va face AEP dacă se vor constata nereguli”, au subliniat sursele citate.
Problemele pentru ProRomânia nu se opresc aici.
Partidul condus de Victor Ponta mai are un proces cu Autoritatea Electorală Permanentă, care vizează confiscarea a 2,6 milioane de lei. AEP a invalidat mai multe materiale electorale folosite de ProRomânia în 2020, precum împărțirea unor calendare ortodoxe și carton suport pahar.
Procesul a fost câștigat de AEP în primă instanță și acum se află la apel.
Dacă un partid ar dori să fuzioneze cu ProRomânia, ar trebui să preia și toate datoriile partidului lui Victor Ponta. Surse din PSD susțin că datoriile acumulate de ProRomânia reprezintă o problemă serioasă „în calea fuziunii”.
ProRomânia nu a răspuns până la publicarea articolului întrebărilor Libertatea legate de procesul cu AMMA Print SRL și dacă a înregistrat în contabilitate factura din 2020 pentru gecile de campanie. Nici Victor Ponta nu a răspuns.
Ce este un ciclon și cum se formează – tipuri de cicloni
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro