MENIU CAUTĂ

GRAFICĂ / ,,Brigada fugarilor” – Elena Udrea, Alexander Adamescu și Sebastian Ghiță, pe lista suspecților celebri ,,refugiați” în alte state

Distribuie
Anunțul Elenei Udrea, contrazis de Înalta Curte de Casație și Justiție, că a obținut azil politic în Costa Rica a repus pe tapet dezbaterea despre suspecții români care fug de justiția din propria țară și caută adăpost legal în alte state. Această ,,modă” este din ce în ce mai populară în rândul inculpaților, mai ales al celor celebri și bogați, precum Sebastian Ghiță, Puiu Popoviciu și Elan Schwartzenberg. În cazul unora, autoritățile din România bat pasul pe loc de mulți ani, de vină fiind și legile locale sau ineficienta colaborare cu partenerii din alte state. Unii dintre fugari au fost însă extrădați și își execută pedepsele în închisorile din România.
În aceeași zi în care Elena Udrea a spus că a obținut statutul de refugiat politic în Costa Rica, au venit vești în cazul unui alt suspect cu notorietate: Alexander Adamescu. O instanță din Londra a decis extrădarea omului de afaceri, acuzat de de luare de mită. Procedurile în cazul său se vor finaliza în 17 zile de la data hotărârii.
Unii dintre cei supranumiți generic ,,fugari celebri” se află și pe lista ,,Most Wanted” a Poliției Române. De exemplu, Zaher Iskandarani, supranumit ”Prințul Banatului”, condamnat la 5 ani pentru evaziune fiscală, care s-ar afla în Liban. Fostul parlamentar UDMR Marko Attila, în prezent în Ungaria, dar și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar când acesta era șeful ANAF, se află pe lista celor mai căutați, care include, în total, 37 de nume.
Aici mai apar Omar Mukhles, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul privind fuga din România a fratelui său Omar Hayssam, liderul interlop Vasile Rodideal, condamnat la 18 ani de închisoare, pentru mai multe fapte, printre care și tentativa de asasinare a fostului său partener de afaceri Tiberiu Cristodorescu, Hassan Nanaa, fost administrator al firmei Terom Iași, condamnat pentru infracțuni economice și interlopul Romeo Ursu, zis Boenică, condamnat la 10 ani de închisoare pentru implicarea într-o rețea de falsificatori de carduri.

FUGARI

Elena Udrea – Costa Rica

Alina Bica – Costa Rica

Radu Mazăre – Madagascar

Avraham Morgenstern – Argentina

Elan Schwartzenberg – Israel

Marko Attila – Ungaria

Zaher Iskandarani – Liban

Sorin Beraru– Israel

Romeo Ursu (Boenică) – Iordania

Codruț Marta – dat dispărut din 2012

EXTRĂDAȚI

Nicolae Popa – Indonezia

Mihail Boldea – Kenya

Mihai Necolaiciuc – SUA

Gregorian Bivolaru  – Suedia

Dinel Staicu – Ungaria

Omar Hayssam – Siria

Genică Boerică – Italia

Radu și Diana Nemeș  – SUA

Florian Walter – Emiratele Arabe Unite

Mihai Tânjală – Insulele Cayman

Ioana Maria Vlas – Israel

Mohammad Munaf – Irak

ÎN MÂINILE POLIȚIEI DE PESTE HOTARE

Sebastian Ghiță  – Serbia

Ioan Bene – Italia

Gabriel Puiu Popoviciu – Marea Britanie

Alexander Adamescu – Marea Britanie


Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Vremea fugii

Citește mai multe despre alexander adamescu, costa rica, extrădare și most wanted pe Libertatea.

Comentarii