UPDATE ora 16.00 Potrivit Executivului, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată astăzi.
În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri.
Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%.
Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.
Majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa.
Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali.
Măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru.
Proiectul privind salariul minim se află în dezbatere publică de mai multe săptămâni, dar Executivul nu a aprobat creșterea acestuia odată cu ordonanța privind ”revoluția fiscală”.
Sindicaliștii contestă trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, care urmează să fie implementată tot de anul viitor, deoarece se tem că salariile nete vor scădea în mediul privat. Pentru ca românii să nu piardă din veniturile nete este necesar ca patronii să majoreze salariile cu 20%.
Majorarea salariului minim la 1.900 de lei este legată de trecerea contribuțiilor la salariat din 2018. În acest moment, salariul minim brut din România este de 1.450 lei, dar angajatorii suportă o parte din contribuții. Costurile totale ale angajatorilor sunt de 1.700 de lei. Majorarea la 1.900 de lei este gândită să acopere fix trecerea contribuțiilor la angajat.
Din 2018, salariații vor suporta contribuții totale de 35%, iar angajatorii rămân să plătească o contribuție pentru muncă, de 2,25%, care acoperă fondurile de șomaj, creanțe salariale și condiții grele de muncă.
Substanțele psihotrope și statutul inspectorului de muncă
Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului de miercuri se mai numără un proiect de lege pentru completarea Anexei la Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope şi un proiect de lege privind Statutul inspectorului de muncă.
Executivul ar mai putea discuta trei proiecte de lege privind desfiinţarea Universităţii Financiar-Bancare din Bucureşti, a Universităţii ”Mihai Eminescu” din Timişoara şi a Universităţii ”George Bariţiu” din Braşov.
Totodată, pe ordinea de zi s-ar mai putea afla miercuri un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG privind acordarea cetăţeniei române sportivului Filip Despotovski.
Festivaluri și filme
Pe agenda Executivului se află şi un memorandum privind modificarea schemei de ajutor de minimis pentru participarea la festivaluri şi târguri de filme, interne şi internaţionale, precum şi a schemei de ajutor de minimis pentru distribuirea şi exploatarea filmelor româneşti de toate genurile, în aplicarea prevederilor Ordonanţei 39/2005 privind cinematografia.
Un alt memorandum care va fi discutat de Guvern se referă la aprobarea iniţierii şi negocierii Protocolului de colaborare în domeniul turismului între Ministerul Turismului din România şi Ministerul Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina.
Citește și: VIDEO/Idee inedită de afacere. Cei mai buni angajați vor avea, în sfârșit, statuie
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!