„Succesul extraordinar de care s-a bucurat prima editie Karpatia Horse Trials in 2014 i-a incurajat pe toti cei implicati sa dezvolte acest proiect minunat. Anul acesta inregistram cateva premiere in echitatia romaneasca: CCI 3* – etapa calificativa pentru Jocurile Olimpice – si concurenti din tari care nu au ajuns niciodata in Romania cu caii personali. Acestia vor calatori zile in sir pentru a concura la Floresti din tari precum Marea Britanie, India, Italia, Belgia sau Spania. Suntem foarte incantati de aceasta participare probabil unica in istoria echitatiei romanesti, dar, in acelasi timp, constienti de responsabilitatea pe care o avem fata de acesti concurenti. Nu iti permiti sa nu fii o gazda buna atunci cand invitatii tai strabat un drum atat de lung pentru a ajunge in Romania..” Mihnea Virgolici, Directorul Evenimentului
Competitia ecvestra internationala
Karpatia Horse Trials cuprinde doua tipuri de competitii oficiale: Concurs Complet International si Concurs de atelaje cu doi si patru cai.
Concurs Complet Internaţional (CCI) – la aceasta disciplina de Proba Completa vor lua startul trei categorii de concurenţi profesionişti: CIC 1*, CCI 2* si CCI 3*.
Principala noutate din 2015 este Concursul de trei stele (CCI 3*) care reprezinta o etapa calificativa pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Este singurul concurs de trei stele (3*) din Romania organizat in ultimii 12 ani şi are cel mai inalt grad de dificultate din ţara, la Proba Completa. Cu toate acestea, 9 cupluri calareţ-cal, din tari precum Spania, Belgia, Italia, Marea Britanie sau India s-au inscris pana acum pentru a participa la cel mai ridicat nivel al competitiei de anul acesta.
Indiferent de categoria la care participa, concurentii profesionisti vor avea de parcurs in cele 3 zile, 3 probe. De la Dresaj (vineri, 9 octombrie) si Cross-Country (sambata, 10 octombrie) pana la Obstacole (duminica, 11 octombrie), acestea vor fi un adevarat deliciu pentru iubitorii de adrenalina, care vor urmari cu sufletul la gura miscarile de sincronizare ale calului si calaretului. Emotiile cele mai mari vor fi in cadrul probei de Cross-Country deoarece obstacolele sunt fixe, masive, in teren variat, presupun sarituri peste buşteni, santuri, bazine cu apa si alte obstacole din lemn masiv. In funcţie de dificultatea clasei, timpul optimal pentru parcurgerea traseului variaza intre 6 şi 10 minute, distanţa traseului variaza intre 900 m şi 5700 m, iar numarul de obstacole naturale intre 7 (la Debutanti/Novici/Copii) şi 36 (la CCI 3*).
Concusul de atelaje va fi deschis sambata, cand vor intra in terenul principal de concurs Atelajelele cu doi cai pentru Proba Combinata de maraton si conuri, si va continua duminica pentru Atelajele cu 4 cai.
Activitati recreative
Alaturi de competitiile propriu-zise, publicul va avea ocazia sa petreaca un weekend special, cu aer de poveste. Demonstratii ecvestre, ateliere creative pentru copii, standuri artizanale si mancaruri atente alese vor fi doar cateva dintre atractiile care vor inscrie evenimentul pe harta timpului liber de calitate.
Domeniul de 130 de hectare va fi amenajat si pentru activitati ecvestre destinate atat adultilor, cat si copiilor, precum calarie pe ponei si cai sau plimbare cu trasura pe aleile cu castani şi platani centenari. Eleganta echitatiei va fi imbogatita printr-o parada de ogari care va avea loc duminica, 11 octombrie, proprietarii din toata ţara ai acestei rase fiind invitaţi sa participe in numar cat mai mare, alaturi de exemplarele lor.