UPDATE 7.05: Poliţia l-a arestat pe suspectul atacului armat care a făcut luni cel puţin şase morţi şi 26 de răniţi în timpul unei parade de 4 iulie din Chicago, relatează Agerpres.

Poliţia identificase un suspect, Robert – zis Bobby – Crimo, 22 de ani şi „din regiune”.

Suspectul atacului armat din Chicago, prins de poliție. A ucis șase oameni la parada de 4 iulie
Suspectul atacului armat din Chicago

„Fiţi foarte vigilenţi, această persoană este un fugar”, a avertizat unul dintre purtătorii de cuvânt ai poliţiei, Christopher Covelli. „Este considerat înarmat şi foarte periculos”, a adăugat el.

După o scurtă urmărire cu maşina, suspectul a fost reţinut „fără incidente”, a declarat luni seară presei şeful poliţiei din Highland Park, Lou Jogmen.

Individul are mai multe pagini pe internet, unde este prezentat ca un muzician din Chicago numit „Awake the rapper”.

UPDATE ora 23.58: Sergentul Christopher Covelli, de la grupul operativ de combatere a infracțiunilor majore din comitatul Lake, a declarat că poliția crede că suspectul a ajuns pe acoperișul unui magazin din zonă folosind o scară de pe o alee lăturalnică.

Incendiu lângă Moscova. Chiar agenția TASS contrazice Ministerul Situațiilor de Urgență: clădirea distrusă e a unei unități militare, nu civilă, cum s-a spus
Recomandări
Incendiu lângă Moscova. Chiar agenția TASS contrazice Ministerul Situațiilor de Urgență: clădirea distrusă e a unei unități militare, nu civilă, cum s-a spus

„Se pare că accesul la acoperiș, prin intermediul unei scări aflate pe o alee, nu era securizat”, a spus Covelli, adăugând că scara era atașată de clădire.

Poliția a declarat anterior că a recuperat o pușcă pe acoperișul unei clădiri de pe care se crede că a tras atacatorul, dar nu a dezvăluit locația exactă. Covelli a precizat că forțele de ordine lucrează pentru a stabili dacă suspectul se află încă în perimetrul pe care îl investighează. El a spus că ofițerii folosesc drone și alte tehnologii avansate pentru a încerca să îl localizeze.

UPDATE ora 23.50: Jennifer Banek, medicul legist al comitatului Lake, a declarat că cinci dintre victimele atacatorului au murit la fața locului, iar cea de-a șasea a decedat la spital, scrie CNN.

Ea a precizat că toți cei cinci oameni care au murit la locul atacului erau adulți. Jennifer Banek a mai spus că nu are informații despre vârsta celei de-a șasea victime.

UPDATE ora 23.00: Președintele SUA, Joe Biden, s-a declarat șocat de ceea ce a numit „violența armată fără sens care a adus din nou durere într-o comunitate americană în această zi a independenței”, relatează The New York Times.

Liderul de la Casa Albă a promis că va oferi anchetatorilor „întregul sprijin al guvernului federal” și a declarat că va monitoriza îndeaproape situația. Biden a precizat că a semnat recent o lege privind siguranța armelor de foc, dar a adăugat: „Mai sunt multe de făcut și nu voi renunța la lupta împotriva epidemiei de violență armată”.

Ratarea recensământului: Cetățenii sunt pulsul unei țări. Când nu mai ești în stare să-ți iei pulsul, asta arată eșecul administrativ general
Recomandări
Ratarea recensământului: Cetățenii sunt pulsul unei țări. Când nu mai ești în stare să-ți iei pulsul, asta arată eșecul administrativ general

UPDATE ora 22.47: Sergentul Christopher Covelli, de la grupul operativ de combatere a infracțiunilor majore din comitatul Lake, a precizat că ancheta este încă în derulare și va continua să rămână activă în timp ce ofițerii de poliție lucrează pentru a-l găsi pe presupusul trăgător și pentru a descoperi ce s-a întâmplat, scrie CNN.

„Ancheta are două direcții în acest moment – numărul unu, căutăm în mod intens individul care este responsabil pentru aceste împușcături. Numărul doi, avem ancheta penală care are loc simultan”, a spus el.

El a precizat că poliția colaborează cu FBI și că la fața locului se află peste 100 de ofițeri de poliție. El i-a îndemnat pe oameni să se uite în telefoanele lor și să vadă dacă au fotografii sau înregistrări video din momentul în care au început împușcăturile. Covelli a spus că orice material foto-video ar putea ajuta poliția.

UPDATE ora 22.42: Arma de foc care a fost recuperată în Highland Park după împușcături este analizată de urgență pentru a se afla cine a cumpărat pușca și de unde provine, a anunțat Kim Nerheim, purtător de cuvânt al Biroului pentru alcool, tutun, arme de foc și explozibili, potrivit CNN.

Anchetatorii, care se află acum la fața locului, încearcă să determine traseul armei și cum a ajuns în mâinile atacatorului, a mai spus Nerheim, care a precizat că analiza include urmărirea numărului de serie, contactarea producătorului și identificarea ultimului proprietar legal al armei.

Interviu cu activistul maghiar interzis în România, despre autonomia Ținutului Secuiesc: „Teama alipirii la Ungaria e ridicolă. E suficient să te uiți pe hartă ca să înțelegi asta”
Recomandări
Interviu cu activistul maghiar interzis în România, despre autonomia Ținutului Secuiesc: „Teama alipirii la Ungaria e ridicolă. E suficient să te uiți pe hartă ca să înțelegi asta”

UPDATE ora 22.35: Purtătorul de cuvânt al grupului operativ de combatere a infracțiunilor majore din comitatul Lake, Chris Covelli, a precizat că în atacul din Highland Park a fost folosită o pușcă de mare putere și că spectatorii par să fi fost cei vizați.

Potrivit acestuia, focurile de armă au încetat în momentul în care polițiștii au ajuns la locul împușcăturilor. „Toate indiciile arată că a fost discret și foarte greu de văzut”, a spus Covelli, într-o conferință de presă organizată luni după-amiază.

Potrivit comandantului Chris O’Neill de la poliția din Highland Park, ofițerii repartizați la paradă au alergat imediat spre locul de unde se auzeau focurile de armă, la ora locală 10.14.

UPDATE 22.27: Biroul pentru gestionarea situațiilor de urgență al orașului Chicago (OEMC) și poliția din Chicago monitorizează incidentul care a avut loc în Highland Park în această dimineață. Reprezentanții celor două instituții au transmis că nu există „nicio amenințare cunoscută” la adresa orașului Chicago în acest moment, relatează CNN.

Chicago se află la aproximativ 25 de mile sud de Highland Park.

UPDATE ora 22.15: Orașul Evanston, din statul Illinois, a închis toate plajele și a anulat focurile de artificii din seara zilei de 4 iulie din motive de precauție, potrivit paginii oficiale de Twitter a orașului, scrie CNN.

Evanston se află la sud de Highland Park.

UPDATE ora 22.10: Poliția din Highland Park conduce ancheta, iar grupul operativ de combatere a infracțiunilor majore din comitatul Lake colaborează direct cu FBI, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului operativ, Chris Covelli, într-o conferință de presă susținută luni, potrivit CNN.

Suspectul este în continuare considerat a fi înarmat și periculos și nu există indicii că s-ar baricada undeva sau că ar avea ostatici, a precizat Covelli.

El nu a dezvăluit vârsta persoanelor ucise în schimbul de focuri de armă, adăugând că oficialii locali colaborează cu biroul medicilor legiști.

Highland Park, Illinois, USA 4th of July parade shootingIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

UPDATE ora 21.52: Cel puțin 26 de persoane au fost transportate la spitalul NorthShore Highland Park, potrivit purtătorului de cuvânt Jim Anthony de la NorthShore University Health System, scrie CNN.

Alte cinci persoane au fost transportate la spitalul NorthShore Evanston, care este o unitate de traume de nivel 1. Cele două unități se află la o distanță de 30 de minute sau 12 mile.

De altfel, presa americană vorbește, în acest moment, despre 31 de răniți în urma atacului din Highland Park.

UPDATE ora 21.49: Primarul Nancy Rotering s-a adresat locuitorilor din Highland Park în urma împușcăturilor mortale de la parada din 4 iulie, îndemnându-i să rămână în „alertă maximă”. Ea a descris situația ca fiind în continuare „activă”, potrivit CNN.

„Ceea ce știm în acest moment este că avem o situație activă și îi îndemnăm pe toți să rămână în casă și să fie în alertă maximă, dar să rămână calmi. Vă rugăm să-i contactați pe cei dragi și să vă asigurați că sunt în siguranță și să-i anunțați că și voi sunteți în siguranță. Această situație, după cum știți, evoluează rapid și vom continua să vă informăm pe măsură ce obținem informații și stabilizăm situația”, a declarat Nancy Rotering.

UPDATE ora 21.43: Comandantul Chris O’Neill de la poliția din Highland Park a declarat că forțele de ordine îl caută în continuare pe suspect.

„Suspectul este descris ca fiind un bărbat alb, în vârstă de aproximativ 18-20 de ani, cu părul negru, mai lung, de statură mică și purtând un tricou alb sau albastru”, a spus el.

O’Neill a precizat că o armă de foc a fost recuperată de la locul împușcăturilor. Comandantul poliției a îndemnat persoanele din zonă să se adăpostească în acest moment. „Am securizat perimetrul din jurul centrului Highland Park și continuăm căutările”, a adăugat el.

UPDATE ora 21.40: Evenimentele de 4 iulie programate pentru luni după-amiază și seară au fost anulate nu doar în Highland Park, Illinois, ci și în mai multe comunități din apropiere, ca reacție la împușcăturile de la parada din Highland Park, în timp ce poliția îl caută în continuare pe autorul atacului, scrie The New York Times

Primarul din Highland Park, Nancy Rotering, a anunțat pe Twitter că „Fourth Fest” – un eveniment cu mâncare, muzică live, atracții de carnaval și jocuri – va fi anulat.

UPDATE ora 21.10: Poliția a anunțat, într-o conferință de presă, că bilanțul deceselor în urma atacului din Highland Park a urcat la șase. Inițial, autoritățile anunțaseră cinci morți. Alte cel puțin 24 de persoane au fost transportate la spital cu răni, potrivit The New York Times.

Oficialii din Highland Park au precizat că au recuperat o armă și continuă să îl caute pe atacator, cu ajutorul autorităților federale. Acesta ar fi tras de pe un acoperiș.

Un oficial al poliției a declarat că atacul pare să fie „complet la întâmplare”.

Shooting July Fourth ParadeIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Știrea inițială: Parada a fost întreruptă brusc după ce s-au tras focuri de armă, la aproximativ 10 minute de la începutul acesteia, ceea ce a determinat sute de oameni să fugă pentru a se adăposti, relatează publicația Chicago Sun-Times.

Oamenii au fugit de la fața locului după ce au auzit mai multe bubuituri puternice, a anunțat și postul de televiziune CBS 2 din Chicago, citând-o pe o producătoare care se afla la paradă.

„Toată lumea fugea, se ascundea şi ţipa”, a declarat Elyssa Kaufman, producătoare a canalului CBS 2.

Un martor, Miles Zaremski, a spus că au fost 20-25 de focuri de armă. El a declarat pentru CNN că a văzut cel puțin o persoană însângerată și căzută la pământ.

O înregistrare video făcută de un alt martor, Hugo Aguilera, arată o ambulanță care se întoarce pe traseul paradei și o mașină de poliție cu sirenele pornite, în timp ce oamenii se adună pe trotuar.

The New York Times anunță, citând poliția locală, că cinci persoane au fost ucise în atac, iar alte 16 au fost spitalizate, după ce au fost rănite. Suspectul este în continuare căutat de forțele de ordine.

Imediat după atac, oficialii orașului Highland Park, o suburbie aflată la aproximativ 25 de mile nord de Chicago, au anunțat că parada de Ziua Independenței a fost anulată și a sfătuit oamenii să evite centrul orașului.

„Stați în afara zonei – permiteți forțelor de ordine și primelor persoane ajunse la fața locului să își facă treaba”, a scris biroul șerifului din comitatul Lake, pe Twitter.

„Ajutăm poliţia din Highland Park, după ce pe traseul defilării s-au tras focuri de armă”, a precizat biroul șerifului.

Parlamentarul american Brad Schneider, al cărui district include Highland Park, a anunțat că el și echipa sa de campanie se adunaseră acolo, la începutul paradei, când au început împușcăturile.

„Am auzit de pierderi de vieți omenești și de alte persoane rănite. Condoleanțele mele pentru familii și cei dragi; rugăciunile mele pentru cei răniți și pentru comunitatea mea”, a scris Schneider pe Twitter.

Fotografii: Profimedia Images, EPA, capturi video

Urmărește-ne pe Google News
A lovit-o cu piciorul în spate, a lovit-o cu capul în gură. Cine e vedeta care riscă 5 ani de închisoare, toată lumea e șocată de ce i-a făcut fostei iubite
GSP.RO
A lovit-o cu piciorul în spate, a lovit-o cu capul în gură. Cine e vedeta care riscă 5 ani de închisoare, toată lumea e șocată de ce i-a făcut fostei iubite
ȘOC! Florin Salam, în stare GRAVĂ la spital! A fost internat de URGENȚĂ și trecut pe oxigen!
Playtech.ro
ȘOC! Florin Salam, în stare GRAVĂ la spital! A fost internat de URGENȚĂ și trecut pe oxigen!
"Stăm cu sufletul cât un purice". Mărturiile românilor de pe insula Thassos. Paradisul grecesc, înghiţit de flăcări
Observatornews.ro
"Stăm cu sufletul cât un purice". Mărturiile românilor de pe insula Thassos. Paradisul grecesc, înghiţit de flăcări
Horoscop 11 august 2022. Taurii au destule motive să revină la gânduri mai bune în legătură cu familia și să renunțe la gândurile negre
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2022. Taurii au destule motive să revină la gânduri mai bune în legătură cu familia și să renunțe la gândurile negre
Păcăleală la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” TIR-ul cu aer
Știrileprotv.ro
Păcăleală la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” TIR-ul cu aer
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
PUBLICITATE
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Urmărește cel mai nou VIDEO