Un roman l-a cunoscut pe Saddam Hussein si a aprins lumanari la moartea acestuia. Avocatul Ionica Catanescu, presedintele Fundatiei de Prietenie Romano – Irakiana, a povestit in exclusivitate pentru Libertatea ce a simtit cand fostul dictator i-a strans mana.


”In primavara anului 1996 am dus un camion cu medicamente pentru bolnavii din Irak, dupa ce vazusem cum o duc cei de-acolo sub embargo intr-o vizita anterioara”, isi incepe povestea romanul care a participat de cel putin cinci ori la ziua fostului dictator Saddam Hussein.


Barbatul sustine ca intalnirea cu presedintele Irakului l-a marcat foarte mult. ”Am fost invitat la o discutie cu inalte oficialitati irakiene. Nu mi s-a spus cine va participa la discutii, insa am fost luat seara cu o masina cu geamuri fumurii de la hotelul unde locuiam in Bagdad si plimbat mai mult de o ora prin localitate. La un moment dat am ajuns la o cladire foarte mare si am fost condus intr-o sala unde am fost rugat sa astept”.


„Vorbea fluentengleza”


„Dupa mai bine de o jumatate de ora mi s-a spus ca va veni chiar Saddam si ca discutia va fi una neoficiala. Astfel ca am fost perchezitionat si mi s-a luat camera de luat vederi. Imi amintesc ca Saddam m-a cucerit din prima clipa. Vorbea fluent engleza”.


„Era un tip placut, un aristocrat”


Era un tip ferm, se vedea pe fata lui ca nu are nici o grija. Era un tip placut, un aristocrat”, spune Ionica Catanescu, amintindu-si despre cele 20 de minute pe care le-a petrecut atunci cu fostul dictator, de la care a primit mai multe cadouri si caruia i-a oferit de ziua acestuia, 28 aprilie, cadouri. Avocatul Catanescu sustine ca Saddam l-a intrebat, la acea discutie, despre situatia de atunci din Romania si a fost foarte interesat ce gandeste poporul, care este starea de spirit a populatiei dupa caderea regimului Ceausescu.


Fostul dictator isi alegea singur traseul si avea 13 sosii, pe care le folosea atunci cand iesea in public


Ionica Catanescu spune ca fostul dictator a fost condamnat pe nedrept si ca in ziua mortii acestuia, 30 decembrie anul trecut,  i-a aprins o lumanare dupa ritualul crestin, desi Saddam era musulman.  ”Tribunalul era format din siiti si asta explica foarte multe lucruri despre faptul ca a primit o condamnare anticipata din partea dusmanilor sai. Dupa parerea mea, esenta acestui razboi e petrolul din zona si faptul ca Saddam a fost vanat pentru a se incheia un alt contract de exploatare a zacamintelor din Arabia Saudita”, ne-a explicat omul care l-a cunoscut pe fostul dictator. Catanescu sustine ca Saddam avea cel putin 13 sosii, pe care le folosea de cele mai multe ori la iesirile in public. ”Nici garzile sale de corp nu stiau cand si unde vor pleca cu adevarat si care este destinatia. Doar cei mai apropiati  stiau cu exactitate care va fi drumul pe care il va alege sau care va fi locul unde se va deplasa”, a mai declarat avocatul.
Ministrul industriilor din Irak, cu portretul fostului dictator pe perete
Tarik Aziz (dreapta), vicepremierul Irakului, si Ionica Catanescu (stanga) la una dintre vizite
Avocatul Catanescu (dreapta) a reprezentat Romania la alegerile Adunarii Nationale din Irak
Catanescu (dreapta) a taiat, de ziua lui Saddam, tortul ornat cu fata dictatorului
Avocatul si doctorul Saad (dreapta), unul dintre apropiatii lui Saddam care stia romaneste  

Dupa ce s-a lasat de fotbal, lui Ciprian i-a venit o idee incredibila. In 8 luni a devenit celebru, nimeni nu s-a mai gandit la asta
GSP.RO

Dupa ce s-a lasat de fotbal, lui Ciprian i-a venit o idee incredibila. In 8 luni a devenit celebru, nimeni nu s-a mai gandit la asta

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări