Pe la 1850, în Bucureşti, pe Covaci nr. 3, o stradă paralelă cu mai celebra Lipscani, funcţiona cârciuma lui Iordache N. Ionescu ”La trei frunze de viţă” sau ”La idee”, cum îi spuneau clienţii vremii. Frecventat de personalităţile acelor timpuri, localul nu excela prin lux, ci prin bucatele alese. Pe muzica de calitate a lui Cristache Ciolac, Nicolae Buică sau Lică Ştefănescu, mesenii se delectau cu tuzlama – un soi de ciorbă de burtă -, mămăliguţă cu brânză, cârnaţi, pastramă şi fripturi pe grătar, toate stropite cu bere şi vin din belşug.
Strada Covaci în zilele noastre
Faima restaurantului a crescut enorm după ce marele umorist Nae Orăşanu i-a trecut pragul. Mucalitul şi-a stabilit locul la masa 6, împreună cu politicieni şi ziarişti, în frunte cu Mihalache Marghiloman. Era numită Masa vânătorilor, a mincinoşilor şi a inventatorilor de glume şi era vecină cu masa 5, cea a literaţilor: Bogdan Petriceicu Hasdeu, Radu Rosetti, Nicolae Nicoleanu, Nicolae Filimon şi Ion C. Fundescu, după cum povesteşte Nicolae Vătămanu în cartea ”Catastih de bucureştean”.
Îi mănânci cu muştar şi cu poftă, dar ştii de unde vine numele mititeilor?
Unul dintre importanţii oameni ai vremii, ziarist şi omul politic Constantin Bacalbaşa (1856–1935), dezvăluie în cartea ”Bucureştii de altădată” originea numelui micilor, dar şi al celebrei baterie de vin: ”Intrai înăuntru aplecându-te, dar mâncarea fiind bună, era lume multă. Marea vâlvă a restaurantului acestuia, care avea bucătărie curat românească, a început în ziua în care umoristul Nae Orăşanu a compus nostima lui listă de bucate care, în parte, a rămas până la noi şi se va perpetua. Iată, atât cât îmi amintesc, o parte din poreclele lui N. T. Orăşanu: pâinea era numită o abondenţă; ghiaţa – cremă de Siberia, scobitoarea – o baionetă, tacâmul – un regulament, ţuica – o idee; socoteala de final – protocolul, cârnaţii mici – mititei, cârnaţii mari – patricieni, un ardeiu roşu – o torpilă, varza acră – origină de Belgrad; sticluţa de vin – o pricină, ocaua de vin cu borvis (n.r. – apă minerală) la răcitoare – o baterie, apa – o naturală, cafeaua neagră turcească – un taifas”.
Faima localului lui Iordache a ajuns şi în Franţa, la Paris, unde, în 1889 a fost medaliat la Expoziţia universală, iar în 1900 a reprezentat Pavilionul Românesc, mititeii şi tuzlamaua făcâtnd furori printre francezi.

3_79dfeb.jpgIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
Horoscop 20 septembrie 2020. Gemenii sunt atrași de ideea de a intra într-o relație cu cineva de la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2020. Gemenii sunt atrași de ideea de a intra într-o relație cu cineva de la serviciu
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii
Telekomsport
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii