Zona în care au fost surprinse imaginile și care se află în Nebuloasa Vulturului, la aproximativ 6.500 de ani-lumină de Pământ, fusese fotografiată anterior de Telescopul Hubble, în 1995 - o imagine considerată „emblematică” de observatorii spațiului, notează CNN.
Faptul că noi stele se produc în coloanele de praf și gaz cosmic este ceea ce i-a adus numele zonei.
Telescopul Webb a folosit camera sa cu infraroșu, numită și NIRCam, pentru a oferi astronomilor o nouă imagine, mai detaliată, asupra regiunii, pătrunzând prin formațiunile de praf și gaz pentru a dezvălui mai multe stele tinere, care au un roșu strălucitor.
„Protostelele nou formate sunt cele care fură show-ul”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Spațiale Europene. „Când noduri cu masă suficientă se formează în stâlpii de gaz și praf, ele încep să se prăbușească sub propria gravitație, se încălzesc încet și în cele din urmă formează noi stele.”
De când Hubble a fotografiat pentru prima dată zona în anii 1990, astronomii au revenit asupra acestei zone de mai multe ori.
Telescopul ESA William Herschel, de exemplu, a surprins, de asemenea, o imagine a zonei în care iau naștere stelele, iar Hubble a mai realizat o fotografie nouă a zonei în 2014. Fiecare instrument nou care își pune lentilele pe formațiune oferă cercetătorilor noi perspective, spune ESA.