În România, există 8,4 milioane de locuinţe, dintre acestea 85% (7,14 milioane de locuinţe) sunt încălzite cu combustibili organici precum lemnul, gazele naturale şi cărbunele.
„Doar 30% dintre români conştientizează că aparatele pe care le folosesc ar putea duce la acumulări periculoase de monoxid de carbon. Pe de altă parte, unul din cinci români crede că alarmele de fum instalate în case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, deşi cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon”, a mai spus Gelu Olteanu.
Nu sunt prea mulţi nici cei care ar lua în considerare achiziţionarea unui aparat care să le detecteze emisiile de monoxid de carbon, iar dintre cei care şi-au cumpărat deja, unul din patru are aparat care nu este conform cu standardele din industrie. Cei care se încred într-un aparat fals ar putea să plătească un preţ mult mai mare. În aceste condiţii, cele mai expuse categorii de persoane sunt bătrânii de peste 70 de ani şi copii sub 8 ani. Iar dacă ne uităm peste cifrele de la ultimul recensământ, în prezent avem peste 3 milioane de bătrâni peste 70 de ani şi încă aproximativ un milion de copii sub 8 ani.
5,5 bani pe zi, pentru propria viaţă
Un dispozitiv de detectare a monoxidului de carbon ajunge să coste în jur de 140 de lei şi are o garanţie de 7 ani. La un simplu calcul veţi vedea că dacă împărţiţi costul aparatului la cei 7 ani de funcţionare, cu garanţie, viaţa v-ar putea fi protejată în schimbul a 5,5 bani pe zi. În zonele rurale, un astfel de cost este deja mult prea mare. „Trebuie să-i convingem pe aceşti oameni că trebuie să-şi permită un astfel de aparat, chiar dacă pare scump”, a mai spus oficialul Honeywell.
Cauzele intoxicaţiilor cu monoxid de carbon
„De multe ori, specialiştii care se ocupă de curăţarea hornurilor şi a sobelor sunt solicitaţi numai după apariţia incendiilor sau a intoxicaţiilor cu CO într-o casă sau într-o clădire”, spune Florin Cetăţeanu, expert tehnic extrajudiciar în cadrul Asociaţiei Coşarilor din România. Intoxicaţiile cu monoxid de carbon sunt cauzate de curăţarea coşului de fum sau fie din cauză că acesta sau soba nu sunt etanşe, fie faptului că nu există priză pentru aer proaspăt.
“Monoxidul de carbon reprezintă un risc important şi îi incurajăm pe toţi să contribuie la reducerea riscului asigurându-se că aparatele de încălzit şi coşurile de fum sunt curăţate întotdeauna şi au efectuate la zi toate lucrările de întreţinere”, a mai declarat Cetăţeanu.
Totodată, potrivit doctorului Cristian Grasu, monoxidul de carbon are o atractivitate pentru celula sanguină de 250 de ori mai mare decât oxigenul.
„Acesta înlocuieşte oxigenul în sânge şi pe termen lung poate avea efecte neurologice serioase”, a spus doctorul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro