„Pronunțarea va fi în data de 31 iulie. La sfârșitul acestei luni, instanța se va pronunța dacă îl predau așa cum a spus instanța de fond din Malta și în ce condiții”, a spus Alina Gorghiu.
„Am fost extrem de disponibili și de deschiși și fac asta cu orice fel de dosar de fugar. Dacă instanța de oriunde dorește să afle condițiile din penitenciare, în afară de documentele oficiale și vrea să audieze conducerea penitenciarelor, și eu sunt disponibilă să merg oriunde, să explic că s-au schimbat aceste condiții”, a adăugat ministrul justiției.
Prințul Paul, condamnat în dosarul Ferma Băneasa acum patru ani
Paul-Philippe al României, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară și a fost prins la Paris în iunie 2022. O Curte de Apel din Franța a refuzat să-l extrădeze în România.
La finalul lunii aprilie, Paul al României a fost prins în Malta și a fost arestat preventiv. Procesul referitor la predarea către autoritățile române a început pe 14 mai.
Inițial, pe 20 mai, maltezii nu au vrut să îl extrădeze, susținând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Apoi, pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis extrădarea lui Paul, însă hotărârea nu este definitivă.
Tribunalul din Malta a stabilit că Paul de România va fi pus sub control judiciar și eliberat pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest, dar acesta nu poate părăsi Malta pentru că pașaportul este reținut de instanță, a anunțat luni, 8 iulie, Ministerul Justiției de la București. Paul al României a trebuit să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, dar și o garanție personală de 30.000 de euro.
Apoi, instanța din Malta a chemat delegația ANP la discuții înainte să ia decizia definitivă cu privire la predarea lui Paul de România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro