Italia, țară aflată în stare de urgență până pe 30 de aprilie, a fost devastată de COVID-19 în urmă cu un an. Țara are peste 100.000 de decese provocate de virus, potrivit WorldOmeters, fiind depășită, în Europa, doar de Marea Britanie. Țara este împărțită în zone, în funcție de gravitatea răspândirii virusului. Cu toate acestea, câteva insule izolate au reușit să țină COVID-19 departe de teritoriul lor. Ce au în comun? Faptul că accesul aici se făcea oricum destul de dificil, iar primirea călătorilor a fost oprită din timp, ca măsură de protecție.
Zicala italiană „marea poate fi agitată, dar poate fi cel mai bun aliat” a funcționat în acest caz, căci marea a fost o barieră naturală pentru cazurile de COVID-19.
Și deși traiul fără frica infectării cu COVID-19 poate fi un lucru invidiat în alte zone ale continentului, locuitorii nu sunt străini de temeri legate de virus.
Cum este viața în aceste zone ale Italiei care au reușit să țină pandemia la distanță?
Linosa, insula unde un lockdown nu pare ieșit din comun
Insula Linosa se află între Sicilia și Tunisia, în Marea Mediterană. Nu a înregistrat niciun caz de COVID până acum, dar frica de o posibilă pandemie îi ține în alertă pe cei 200 de localnici.
Insula nu se află pe radarul turiștilor, chiar dacă nu duce lipsă de atracții. Cei care vor să ajungă aici trebuie să zboare până la Lampedusa și apoi să ia un feribot, fie să se înhame la o călătorie de 12 ore cu un feribot din Sicilia. Dar, notează CNN, o călătorie aici merită efortul, căci insula nu duce lipsă de peisaje spectaculoase.
Oamenii poartă mască atunci când se întâlnesc între ei, iar vizitatorii trebuie să facă un test pentru COVID în port înainte să pună piciorul pe insulă.
Locuitorii sunt foarte suspicioși față de străini și se protejează. De fiecare dată când un feribot ajunge în port, oamenii se adună pentru a-i examina pe cei care debarcă, dacă sunt oameni noi care ar putea aduce virusul. Marea ne ferește de riscul de infecție, iar oamenii se simt în siguranță atât timp cât nu există cazuri. Frica ne ține în alertă.
Primarul Totò Martello, pentru CNN Travel:
Mai multe cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Lampedusa, cea mai apropiată insulă, însă Linosa nu a înregistrat niciunul. Și asta, în mare, deoarece insula nu este foarte cunoscută. Mai mult de atât, aici, un lockdown nu ar însemna o schimbare drastică pentru viața de zi cu zi a locuitorilor.
„Un astfel de scenariu este des întâlnit în această perioadă. Nu sunt foarte multe lucruri de făcut. Totul este închis, cu excepția supermarketurilor, a două baruri, a unei farmacii și a unui oficiu poștal”, spune unul dintre locuitorii insulei, Fabio Tuccio, pentru CNN.
Tremiti, locul ferit de COVID, considerat o atracție pentru cei care vor să facă scufundări
Arhipelagul Tremiti, aflat în largul regiunii Puglia, este format din cinci insule, considerate „perlele Adriaticii”.
În mitologia greacă, arhipelagul a fost creat de Diomes, un erou al războiului troian, care a aruncat mai multe pietre din mare, care au devenit arhipelagul de astăzi. Doar două din cele trei insule sunt locuite, respectiv San Nicola și San Domino.
În timpul verii, acestea sunt populate de turiștii care vor să facă scufundări. În timpul iernii însă, doar 200 de oameni locuiesc aici.
Niciunul dintre ei nu a fost infectat cu COVID. Iar oamenii au grijă ca acest lucru să nu se schimbe. În portul din Tremoli, aflat în Italia, de unde pleacă feriboturile către arhipelag, controalele sunt stricte. Li se ia temperatura călătorilor, iar motivele pentru care călătoresc pe insule sunt examinate cu atenție.
Economia zonei se bazează pe turism, iar cum acest lucru a fost afectat, oamenii încearcă să găsească alte soluții. Asta în timp ce au grijă de sănătatea lor.
În afară de pescuit și agricultură, cei 200 de locuitori se pregătesc pentru următorul sezon, sperând că acesta va fi unul cu mult mai bun decât cel în care a trecut, căci turiștii au lipsit aproape complet.
„Centrul nostru de scufundări este deschis tot timpul, organizăm excursii cu barca în timpul primăverii și sperăm să avem turiști din nou, atunci când acest coșmar se încheie, ceea ce sperăm să fie în curând”, mărturisește un angajat al unui centru de scufundări din Tremiti.
Primarul insulelor, Antonio Fentini, își ocupă acum timpul cu agricultura. Are grijă de salatele și verzele din grădină. În timp ce se gândește la cum a afectat pandemia zona, el așteaptă cu nerăbdare revenirea la normalitate.
Nu suntem norocoși. Doar am fost atenți în adoptarea corectă a regulilor anti-COVID. Acum urmărim ceea ce se întâmplă în lume cu mare atenție și speranță. Suntem dornici să ne întoarcem la „normalul” pre-pandemic și să pregătim Tremiti pentru vara viitoare. Abia așteptăm să întâmpinăm turiștii.
Antonio Fentini, primarul din Tremiti:
Insulele Eoliene, ferite de COVID, dar și de turiști
Arhipelagul insulelor Eoliene, aflat în largul Siciliei, a fost și el fericit de cazuri de COVID, în timp ce Sicilia a fost greu încercată. Economia arhipelagului a avut de suferit.
Este și cazul insulei Vulcano, care depinde de turiști. Insula are temperaturi ridicate tot anul, iar apa mării este și ea caldă, datorită activității vulcanice din zonă. Altfel spus are toate atuurile pentru a fi căutată de turiști în timp ce alte țări europene trec prin iarnă.
Aici a fost înregistrat un singur caz de COVID, iar asta a fost anul trecut. De atunci, nu a mai fost confirmat niciunul. Dar insula a rămas goală, căci al doilea val al pandemiei care a lovit Italia i-a alungat pe turiștii care chiar atunci ajungeau aici.
De atunci, localnicii se plâng că niciun călător nu a venit să viziteze insula, cunoscută sub numele de „Gura Iadului”.
A fost destul de pustiu și extrem de tăcut în ultima vreme. Turismul este viața noastră, majoritatea dintre noi lucrează doar în lunile de vară, dar nu ne putem plânge. Avem o viață pașnică, relativ senină, și ne simțim în siguranță în comparație cu mulți alți oameni care trăiesc în altă parte.
Marco Spisso, conducătorul popularei băi de noroi din Vulcano:
Pandemia de COVID nu le-a schimbat prea mult viața celor 300 de locuitori din Vulcano. Își petrec timpul la pescuit, se plimbă, redecorează casele sau se întâlnesc între ei pentru discuții la barul local, purtând mască.
De asemenea, în portul Milazzo din Sicilia, de unde pleacă feribotul către insulă, există controale regulate anti-COVID.
Filicudi, insula izolată în care ajung puțini turiști
Insula Filicudi, una dintre cele mai sălbatice și mai îndepărtate dintre insulele Eoliene, a reușit, de asemenea, să țină COVID la distanță.
Feriboturile ajung cu greu aici, iar acest lucru îi nemulțumea pe localnici. Acum ei consideră acest lucru un avantaj.
Este un moment urât pentru omenire, dar sunt fericit să trăiesc aici, este ca și cum aș fi într-o altă lume
Peppino Taranto, localnic din insula Filicudi:
Bărbatul spune că se consideră chiar privilegiat, căci distanțarea socială este asigurată pe insulă. În plus, datorită climei insulei, se poate bucura de o cină sub cerul înstelat.
Alicudi, cea mai retrasă și cel mai puțin dezvoltată insulă din zonă
Situația nu este cu mult diferită în Alicudi, insula aflată în apropiere. Aici însă, virusul este privit ca o amenințare foarte îndepărtată. Insula, considerată de unii chiar primitivă, are un singur hotel și un restaurant. Ambele sunt închise acum.
Aici, COVID este perceput ca o amenințare foarte, foarte îndepărtată. Pe insulă există un hotel și un restaurant pe nume Ericusa, dar ambele sunt închise.
Insula nu are bancomate, buticuri, cluburi sau… iluminat stradal, iar măgarii sunt principalul mijloc de transport.
Locuitorii consideră că sunt de norocoși să trăiască într-un loc atât de retras și protejat.
Urmăresc știrile despre evenimentele tragice care se întâmplă în Italia și în întreaga lume și sunt recunoscător că trăiesc într-un loc atât de minunat, înconjurat de pace și de risc zero de infectare.
Aldo Di Nora, locuitor din Alicudi:
Foto: Profimedia