MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Iohannis așteaptă finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada: Să fie decizii clare şi cât mai rapide

Distribuie

Iohannis așteaptă finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada. Șeful statului afirmă că trebuie să fie decizii clare şi cât mai rapide, dar și temeinice şi legale.

„Apreciez foarte mult faptul că Ministerul Public face eforturi susţinute pentru restabilirea adevărului şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de crimele comise în timp comunismului ca şi în perioada tulbure care a urmat. De aceea aştept, ca şi societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada, aşa cum scrie la carte, prin decizii clare şi cât mai rapide, temeinice şi legale”, a spus preşedintele Iohannis, la bilanțul Ministerului Public pe 2016.

Recent, în dosar au fost audiaţi în calitate de martori, scriitorul Mircea Dinescu, fostul premier Petre Roman, Laszlo Tokes, Ion Caramitru.

Mircea Dinescu a dat explicații în calitate de martor în fața procurorilor, însă susține că ani de zile și-au dat cu părerea „foști securiști”.El a declarat că realizarea unei anchete la 27 de ani distanță este ca și cum „ai spune povești la gura sobei” la Parchet.

Şi fostul premier Petre Roman a ajuns, miercurea trecută, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost audiat de procurorii militari în dosarul Revoluţiei. În dosar a fost începută urmărirea penală in rem, însă nicio persoană nu este învinuită în prezent.

Bogdan Licu, în calitate de procuror general interimar, a cerut redeschiderea cauzei, în ordonanţa fiind menţionate aspectele care au dus la această decizie. Ulterior, instanţa supremă a confirmat redeschiderea dosarului, acesta ajungând la procurorii militari de la Parchetul General. Potrivit extinderii dispuse în cauză, procurorii vor analiza şi evenimentele petrecute după 22 decembrie.

Citește mai multe despre Dosarul Mineriada pe Libertatea.

Comentarii