Mergi direct la conținut »
credibilitatea universităților românești a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Iohannis: Credibilitatea universităților românești, zguduită de scandaluri de plagiat

De Petre Dobrescu,

Klaus Iohannis  la deschiderea anului universitar de la Constanța despre scandalurile de plagiat. Președintele Iohannis a declarat luni, la Constanța, că ani de-a rândul credibilitatea universităților românești a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Șeful statului a avertizat că nu există încă o soluție permanentă pentru acreditarea școlilor doctorale.

Ad placeholder

“Pentru a putea lupta împotriva ignoranței, pentru a putea deveni un reper moral și o ancoră a statului de drept, universitățile românești trebuie să aibă o reputație solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditarea școlilor doctorale”, a afirmat Iohannis în alocuțiunea rostită la deschiderea anului universitar de la Constanța.

Șeful statului spune că aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenților români pe plan internațional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au făcut eforturi considerabile pentru a-și finaliza studiile cu succes.

“Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorința de a proteja reputația personală a unui număr de indivizi care și-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiți. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest”, susține Iohannis.

Președintele mai spune că, din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităților pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la inițiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituție.

“Pe toți aceia care fac asemenea demersuri îi susțin și îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoșirea vieții academice. Pe măsură ce țara noastră se dezvoltă, o parte din activitatea academică poate fi sprijinită prin încurajarea și atragerea tinerilor talentați către universitățile românești. Mă refer în primul rând la absolvenții de top ai liceelor noastre, dar și la tinerii din alte țări atrași de specializările oferite în România. Este nevoie de eforturi susținute pentru a face din învățământul superior românesc un mediu cu adevărat atractiv. Asta înseamnă simplificarea procedurilor birocratice și a proceselor administrative, dar și dezvoltarea unui mediu prietenos și tolerant care să-i încurajeze pe studenții străini să aleagă țara noastră”, a mai spus Iohannis.

Ad placeholder

Citește și: O româncă va deveni prima doamnă a Cataloniei, dacă provincia își va câștiga independența! Cum arată vasluianca Marcela Topor, soția președintelui Cataloniei

Ad placeholder
Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
PARTENERI - GSP.RO
Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
Șefii din Poliția Română, gest disperat în scandalul Duduienilor! S-a aflat abia acum: e cutremur în Poliție
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Șefii din Poliția Română, gest disperat în scandalul Duduienilor! S-a aflat abia acum: e cutremur în Poliție
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
HOROSCOP
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close