Colonel Cristian Radu, prim adjunct al șefului IGSU

 • Am organizat conferința ca urmare a vehiculării în spațiul public a unor informații privind filmările de la Colectiv.
 • Structura foto video, așa cum este denumită, are ca atribuție de serviciu înregistrarea imaginilor foto video utilizate în analiza ulterioară a intervenției, și sunt puse la dispoziția organelor abilitate la solicitare. Nu se pun la dispoziție în spațiul public.
 • Ceea ce facem este cu protejarea datelor cu caracter personal și a imaginilor care pot avea impact emoțional. Tragedia de la Colectiv ne-a marcat pe toți.
 • Imaginile difuzate sunt înregistrate de colegii noștri, este evident, și nu sunt un film continu de la momentul la care intervenția a debutat până la finalul ei. Intervenția a durat 5 ore, iar filmul are 20 de minute.
 • Analiza intervenției este un proces pe care noi îl elaborăm. A fost întocmit un proces de evaluare a intervenției și ulterior au for transmise către toate instituțiile care au solicitat acest lucru, toate datele și informațiile cu caracter operativ.
 • A fost vehiculată afirmația că s-a luat decizia de a fi ascunse acestor imagini. Eu sunt șeful și vă spun că nu am ordonat nimănui acest lucru. Mai mult, imaginile există în format original și vor fi puse la dispoziția oricărei structuri care solicită acest lucru.
Șeful IGSU, după ce Libertatea a difuzat filmările secrete făcute la Colectiv: Nu am dat imaginile pentru că nu au fost solicitate în mod punctual
 • Solicitarea de la corpul de control al primului ministru a fost adresată și IGSU. Noi am integrat toate datele de interes și am răspuns punctual la toate solicitărilor.
 • Intervenția pe momente a resurselor angrenate în misiune, momentele la care a fost alertată când au ajuns, cine a condus intervenția, date referitoare la pacienți. Toate aceste aspecte fac obiectul acestui raport pe care l-am pus la dispoziția corpului de control la finalul lunii ianuarie 2016.

Imaginile nu au fost cerute punctual.

Colonel Cristian Radu
 • Amploarea intervenției în cazul Colectiv a fost una fără precedent în ceea ce înseamnă gestionarea unui număr foarte mare de victime.
 • Procedural nu am identificat aspecte care să facă obiectul unor încălcări ale procedurilor de intervenție.

Urmăriți declarațiile șefului IGSU, după ce Libertatea a difuzat filmările secrete făcute la Colectiv:


Jurnalist: Legat de faptul că Raed Arafat a spus că nu a știut de acest film, l-ați informat de acest film?
Colonel Cristian Radu: Nu!

Jurnalist: Dv. erați persoana cu funcția cea mai înaltă operațional vorbind care a văzut filmul?
Colonel Cristian Radu: Vă confirm că la nivelul ISU am văzut imaginile, că le-am analizat împreună cu colegii mei.

Jurnalist: Cine a decis ca aceste imagini să nu ajungă la domnul Arafat?
Colonel Cristian Radu:
Nu a fost o decizie în acest sens.

Jurnalist: Păi dacă nu le-ați dat mai departe înseamnă că a fost o decizie. (…) Cine a decis ca publicul din România să nu cunoască aceste imagini?
Colonel Cristian Radu: Nu dăm din oficiu imagini care pot avea impact emoțional major.

Jurnalist: Aveți o grămadă de intervenții cu imagini reușite… Și aceste imagini de ce nu le-ați furnizat? Nu ați difuzat nicio singură secvență dintr-un film de 20 de minute. Cum puteți să explicați asta?

Jurnalist:  Cine avea mandatul să considere că acest film este prea șocant?
Colonel Cristian Radu: Nu, nu a fost o decizie în acest sens.

Urmărește aici declarațiile colonelului Cristian Radu, despre filmările secrete făcute la Colectiv:

Șeful IGSU, după ce Libertatea a difuzat filmările secrete făcute la Colectiv: Nu am dat imaginile pentru că nu au fost solicitate în mod punctual

Colonel Orlando Șchiopu, șeful ISU București-Ilfov:

 • Nu am văzut filmul, dar am fost acolo.
 • La momentul Colectiv eu au mai rămas în conducere până pe 24 noiembrie.
 • Eu mi-am făcut propriile analize și am fost acolo.
 • Știam de existența filmului

Urmărește declarațiile lui Orlando Șchiopu care susține că nu a înjurat morții în seara incendiului Colectiv:

Urmărește declarațiile lui Orlando Șchiopu care a văzut filmul de la Colectiv, azi, pe Libertatea, deși știa de el:

Colonel Mihai Guță, fost șef al ISU Bucurșeti la momentul incendiului din Colectiv

 • Am văzut filmul când eram pus la dispoziție și eram prezent la IGSU.
 • Am participat la intervenție, aveam imaginile clare, am trăit evenimentul, am fost implicat și nu am realizat. S-a făcut o selecție de imagini
Șeful IGSU, după ce Libertatea a difuzat filmările secrete făcute la Colectiv: Nu am dat imaginile pentru că nu au fost solicitate în mod punctual


Jurnalist: Dacă a trăi evenimentul presupune să nu îl mai vedeți după aceea, care mai este scopul filmării
Colonel Orlando Șchiopu: Filmarea, stocare ași arhivarea acestor date este făcută pentru a fi pusă la dispoziția celor care cercetează cauza de incendiu și organelor de anchetă, și avem solicitări exprese pentru foto-video, pentru propriile analize.

Jurnalist: La nivelul ISU nu s-a făcut analiză pe asta?
Colonel Orlando Șchiopu: La nivelul ISU, întregul personal a fost prezent la locul evenimentului. Analiza s-a făcut ce centrul operațional care strânge date de la toate subunitățile participante. Toți membri au fost acolo. Analiza a ținut cont de toate datele și informațiile oferite, dar nu de filmul realizat pentru analiză.

Parchetul nu a cerut special imagini foto video. Au cerut înscrisuri.

Colonel Orlando Șchiopu

Din ceea ce știu eu, s-au cerut documente și înscrisuri. Nu am cunoștință de faptul că s-au cerut imagini foto-video.

Urmărește declarațiile lui Orlando Șchiopu care susține că Parchetul nu a cerut imagini video de la incendiul Colectiv:

La toate solicitările venite se trimit imaginile.


Jurnalist: Credeți că trebuie deschisă o anchetă internă? Să răspundă oricare de aici sau din instituțiile care au decis să nu fie date aceste imagini? Să răspundă cineva cu funcția pentru ce s-a întâmplat?
Colonel Cristian Radu: O anchetă internă referitor la situația expusă nu se impune, în opinia mea. Nu sunt eu decidentul în cauză, dar în opinia mea nu se impune.

Jurnalist: Dumneavoastră ați decis să nu arătați imaginile mai departe?
Colonel Cristian Radu:
Eu nu am luat o astfel de decizie. Am luat decizia de a solicita aceste imagini de la ISU București-Ilfov în vederea analizării la nivelul centrului operațional național și în vederea coroborării datelor care au stat la baza raportului.

Jurnalist: Sunt informații de interes public pe acele imagini? Și dacă da, de ce nu au fost comunicate publicului?
Colonel Orlando Șchiopu:
Da, sunt informații de interes public. Nu pot să vă spun eu de ce nu au fost făcute publice.
Colonel Cristian Radu: În opinia mea, toate informațiile de interes public au fost comunicate public. acele filmări pe care noi le analizăm, au ca scop, o analiză și o identificare a eventualelor aspecte care pot fi îmbunătățite la nivel operativ.

Urmărește aici declarațiile colonelului Cristian Radu care susține că nu va demisiona:


Colonel Orlando Șchiopu

 • Nu suntem pregătiți în cursuri sau școli pentru dezastre și  nici roboți nu suntem. Am găsit o situație de neimaginat.
 • Am fost anunțați pentru un incendiu, nu am fost anunțați că acolo unde sute de oameni care nu pot ieși dintr-o incintă, sau că sunt mari arși.
 • Durează o perioadă până evaluezi și prioritizezi acțiunile de intervenție. Acolo a trebuit să verificăm dacă se mai manifesta incendiu, dacă se putea propaga și să salvăm ce era de salvat. Prioritizarea a constat în acțiunile de căutare și salvare. Era mai important să scot toți oamenii din incintă, să-i evacuăm spre punctele de prim ajutor.
 • Acest lucru s-a văzut până când am fost organizați. Ca numărul de echipaje să fie suficiente. Ne-am deplasat cu trei autospeciale de stingere. Procedurile de intervenție s-au aplicat în tocmai, părerea mea. Dar până te organizezi să scoți câteva sute de oameni cu câțiva pompieri, durează câteva minute.
Șeful IGSU, după ce Libertatea a difuzat filmările secrete făcute la Colectiv: Nu am dat imaginile pentru că nu au fost solicitate în mod punctual

Colonel Cristian Radu

 • Să lăsăm instituțiile abilitate ale statului român să facă toate cercetările. Ne puneți întrebări la care nu suntem de specialitate, termeni juridici la care nu știm să răspundem pentru că nu avem pregătirea.
 • Consider că filmul a fost folosit cum trebuie.

Urmărește aici declarațiile colonelului Cristian Radu care susține că nu a ascuns probe în cazul Colectiv:


„Secretarul de Stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dealu Spirii” București – Ilfov convocarea unei conferințe de presă în contextul prezentării opiniei publice punctul de vedere asupra celor apărute în presa scrisă astăzi, 24 octombrie a.c., în cazul incendiului din data de 30 octombrie 2015″, a transmis ISU București Ilfov printr-un comunicat.

La conferință de presă care va începe la 12:30 va participa și un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, se mai precizează în comunicat.

Anunțul conferinței de presă vine în contextul în care Libertatea a publicat joi dimineață, câteva imagine filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov în noaptea incendiului Colectiv.

Cele 20 de minute de filmări integrale de la Incendiu Colectiv, păstrate până astăzi secrete de autorități, au fost difuzate în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX!

Citeşte şi:

Primele imagini cu Piedone, Oprea și Arafat la locul catastrofei, filmați în timp ce victimele erau lăsate fără să li se dea nicio atenție!

Primele imagini cu Piedone, Oprea și Arafat la locul catastrofei, filmați în timp ce victimele erau lăsate fără să li se dea nicio atenție!

Motivul pentru care s-a ascuns filmarea de la Colectiv: mărturia ofițerului de pompieri care le-a oferit publicului, prin Libertatea

Motivul pentru care s-a ascuns filmarea de la Colectiv: mărturia ofițerului de pompieri care le-a oferit publicului, prin Libertatea

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
Playtech.ro
ȘOC! Motivul pentru care Anca Pandrea și-a dezmoștenit fina. A rupt orice legătură
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2021. Capricornii au posibilitatea de a opri întregul flux de gânduri și de a descoperi o soluție
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Știrileprotv.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care un șofer începător și o fată de 14 ani au murit pe loc
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie