În continuare, niciun mare dosar de corupție din domeniul sanitar pornit după Colectiv nu are o decizie finală. Acum mai bine de un an, Libertatea remarca următorul detaliu: din 12 mari dosare, niciunul nu avea sentință definitivă.
Două dintre acestea, ambele ajunse la procuratură și, apoi, în instanță după ce au fost abordate de echipa de investigații GSP/Libertatea, se referă la corupția din spitalele bucureștene Floreasca și Obregia.
- Dosarul Barocamera: primul mare dosar de corupție pornit după Colectiv, în care este inculpat medicul Ioan Lascăr, referitor la barocamera inaugurată, dar nefolosită de spital
- Dosarul Obregia, referitor la achiziții supraevaluate făcute de spital în timp ce era condus de managerul Monica Boer
Ambele fuseseră repartizate, pe 16 octombrie 2017 și, respectiv, pe 15 februarie 2019 la completul CF22 de la Tribunalul București, prezidat de către judecătoarea Luminița-Speranța Târțău. Ambele sunt încă în primă instanță.
La sfârșitul lui 2021, când Luminița Târțău s-a pensionat la 49 de ani, vârstă pe care o are conform unui document CNSAS, cele două dosare aveau 44, respectiv 28 termene, fiind aproape de o decizie în primă instanță.
Cele două dosare vor fi judecate, în continuare, de alți doi judecători: Amalia Andone Bontas (dosarul Barocamera) și Marius Iulian Joița (dosarul Obregia).
Ce este dosarul Barocamera
Cazul a fost prezentat de ziariștii de investigație GSP, apoi Libertatea, în noiembrie 2015.
„Barocamera” a fost primul dosar în care a fost implicat un nume mare din medicina românească după Colectiv. Pornind de la barocamera nefuncțională, dar inaugurată cu mare fast la „Floreasca”, medicul Ioan Lascăr și alte persoane au fost trimise în judecată pentru o licitație pe care procurorii au considerat-o trucată, prejudiciul fiind de peste 8 milioane de lei.
„După 15 ani de investiții și 7 luni de la inaugurare, «unitatea pentru mari arși» de la Floreasca n-a fost încă folosită”, titra Gazeta Sporturilor pe 2 noiembrie 2015.
Corpul de spital fusese gândit fix pentru „operaţii în caz de calamităţi cu arși şi accidente colective”, dar zăcea nefolosit.
Procurorii au intrat pe fir, apoi, pe 16 octombrie 2017, la doi ani de la dezvăluiri, au trimis în judecată trei oameni din spital și un administrator de firmă.
Cine sunt cei chemați în judecată:
- Profesor universitar dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca. A fost prima somitate medicală care a dat explicații în fața judecătorilor într-un caz legat de incendiul din Colectiv;
- Radu Alexandru Macovei, la data faptelor managerul Spitalului Floreasca;
- Marina-Magdalena Gontariu, atunci șefa biroului de achiziții din cadrul spitalului;
- Aurel Cătălin Galea, administratorul firmei Gemedica, cea care a încasat cei 3,4 milioane de lei; Gemedica SRL, compania acuzată;
Ce este dosarul Obregia
Caz pornit după ce echipa GSP/Libertatea a prezentat afacerile Spitalului Obregia cu diferite firme. Au fost trimise în judecată 5 persoane, nu și managerul Monica Boer, un nume pregnant în sănătatea Capitalei în 2017, dispărut în neant după investigația GSP și demisia acesteia.
Cine sunt cei chemați în judecată:
- Elena Faur (fost șef serviciu achiziții “Obregia”),
- Claudiu Cristian Alexandru Popescu (fost șef administrativ “Obregia”),
- Camelia Ștefu, Nicolae Tacu, Ion Grigore (administratori firme).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro