Teoretic, oricine poate ajunge presedinte al SUA daca indeplineste cateva conditii simple, legate de varsta si cetatenie. Practic, e nevoie de un buzunar foarte bine „captusit” cu bani. Conform specialistilor in campanii electorale, pentru a deveni oficial cel mai pu-ternic om de pe planeta suma necesara e de cel putin o jumatate de milliard de dolari.
Specialistii avertizeaza ca aceasta suma ametitoare va trebui stransa de la donatori si membri de partid. Fondul pentru campania prezidentiala asigurat de stat, care la ora actuala se ridica la „ridicola” suma de 200 de milioane de dolari, nici nu poate fi luat in calcul de strategii viitorilor candidati la conducerea celei mai mari democratii a lumii. „Acest fond a fost minunat, dar la ora actuala este aproape de faliment. Nu sunt nici pe departe suficienti bani. Este foarte improbabil ca vreunul din candidati sa mai apeleze la el”, a declarat Steve Elmendorf, adjunctul managerului campaniei electorale a senatorului democrat John Kerry, contracandidatul lui George W. Bush de la ultimele alegeri.
In campania prezidentiala din anul 2004, ambii candidati ramasi in cursa finala – John Kerry si George W. Bush, au ales sa nu apeleze la acest fond. „Campania electorala din anul 2008 va fi vestul salba-tic. Un candidat cu sanse serioase va avea nevoie sa cheltuiasca pana la 500 de milioane de dolari”, a avertizat Michael Toner, membru al comisiei federale electorale. Majoritatea acestor bani sunt stransi din donatii.
Fondurile federale, total insuficiente
Fondurile acordate de stat se pot cheltui numai pe baza unor reguli foarte stricte. Daca George W. Bush si John Kerry ar fi acceptat o parte din cei 200 de milioane de dolari, suma maxima pentru campanie nu ar fi putut depasi 45 de milioane $. Iar alegerile nu se pot castiga decat cu multi bani. „Oricine ia bani din fondul de campanie federal o face expunandu-se la un risc foarte mare: suma e extrem de mica pentru nevoile unui candidat”, explica Tom Rath, membru al comitetului national al partidului republican.