Mergi direct la conținut »
JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO

În Kandahar, am fost cazați în containere folosite cândva de către soldații canadieni. Acum, locurile au fost lăsate ,,moștenire” românilor, cea mai numeroasă armată din Kandahar, după cea americană. Pe timpul zilei se înregistrează temperaturi de vară, chiar și de 27 de grade Celsius, dar în fiecare noapte vine iarna, cu temperaturi care coboară uneori sub pragul înghețului. Kandaharul este un oraș simbolic. Acum 17 ani, aici s-au dat ultimele lupte grele ale trupelor coaliției internaționale. Baza are mărimea orașului Focșani și am avut nevoie de o zi întreagă pentru a o descoperi. Cândva, putea să găzduiască chiar și 30.000 de militari. În 2014 a fost anunțată marea retragere a trupelor NATO, dar teama ca organizațiile teroriste, inclusiv ISIS, să nu ocupe locul rămas gol i-a făcut pe lideri să decidă din nou creșterea numărului de militari. 

Intrarea în Baza militară Kandahar/Foto: Dragoș Sasu

Viața între ziduri uriașe de beton

Kandahar este o bază militară ultra-securizată. Are mai multe inele de protecție și sisteme de supraveghere.

„Sunt pentru prima oară în baza militară din Kandahar, Afganistan, locul unde sunt trimiși cei mai mulți soldați români. Baza este o fortăreață. Garduri cu sârmă ghimpată și ziduri din beton înalte de aproape trei metri, proiectate pentru a face față unor atacuri cu rachete lansate din exterior de către talibani. Militarii sunt, aici, mai în siguranță decât în alte locuri din zonă. Cel mai periculos moment este cel în care se pleacă în patrulă, pentru că vehiculele lor sunt uneori ținta unor atacuri cu dispozitive explozive improvizate sau cu mașini-capcană”, a relatat Ionuț Iordăchescu, corespondent Libertatea.ro 

Zidurile de beton de trei, patru metri despart două lumi diferite. O bază militară cu tehnologii de ultimă generație și  Afganistanul rural, unde oamenii se adăpostesc în case de lut.  Printre gardurile de sârmă ghimpată poți observa cum își duc afganii traiul zilnic. Pentru multe familii, creșterea animalelor este singura modalitate prin care pot să supraviețuiască. După zeci de ani de conflicte, economia este  la pământ. Singura afacere de succes este cultivarea opiului.

Câțiva afgani pasc oile chiar lângă baza militară/Foto: Dragoș Sasu

Tot astăzi, am avut și prima interacțiune față în față cu un localnic. A zâmbit amabil în fața aparatului de fotografiat. Afganul se afla la intrarea pietonală a bazei, unde accesul se face după o verificare amănunțită și etapizată.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

Portretul unui localnic/ Foto: Dragoș Sasu

Lângă baza aeriană NATO din Kandahar sunt și ruinele în care zace trecutul unui alt război. Ocupația sovietică din 1979 – 1989. După retragere, URSS a lăsat în urmă un război civil și multe construcții ridicate în timpul invaziei. Majoritatea, precum Casa Sovietică de Știință și Cultură, se aflau la Kabul. Dar blocuri de factură sovietică au rămas în picioare și în provincia Kandahar, la doar câțiva metri de baza NATO. Sunt ciuruite de gloanțe și bombardamente, ridicate de către o forță de ocupație, dar în scheletul său găunos s-au strecurat familii sărace de afgani.

Principala intrare în bază este responsabilitatea militarilor români, un indicator al rolului pe care îl au aici. De atenția acestora depinde securitatea tuturor celor care lucrează în interior. Ei sunt primul filtru.

Un alt rol al prezenței românești este să asigure perimetrul de securitate din jurul bazei, prin patrule regulate. Merg în satele din provincia Kandahar,dar nu au voie să intre în orașul cu același nume, al doilea cel mai mare din Afganistan, cu peste două milioane de locuitori. Anul trecut, caporalul Mădălin Stoica și-a pierdut viața după ce o mașină capcană a fost detonată chiar lângă convoiul în care se afla, efectuând o misiune de patrulare. Nu s-a întâmplat departe de locurile din fotografiile de mai sus.  Va urma….

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

Citește și:

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul
Recomandări

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul

 

Militari români întorși dintr-o misiune de patrulare/Foto: Ionuț Iordăchescu


Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731


Reporterii Libertatea vor căuta povești pe care le veți putea citi în următoarele săptămâni pe www.libertatea.ro.

Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.

Close
Închide
  Close