JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO

Intrarea în Baza militară Kandahar/Foto: Dragoș Sasu

Viața între ziduri uriașe de beton

Kandahar este o bază militară ultra-securizată. Are mai multe inele de protecție și sisteme de supraveghere.

„Sunt pentru prima oară în baza militară din Kandahar, Afganistan, locul unde sunt trimiși cei mai mulți soldați români. Baza este o fortăreață. Garduri cu sârmă ghimpată și ziduri din beton înalte de aproape trei metri, proiectate pentru a face față unor atacuri cu rachete lansate din exterior de către talibani. Militarii sunt, aici, mai în siguranță decât în alte locuri din zonă. Cel mai periculos moment este cel în care se pleacă în patrulă, pentru că vehiculele lor sunt uneori ținta unor atacuri cu dispozitive explozive improvizate sau cu mașini-capcană”, a relatat Ionuț Iordăchescu, corespondent Libertatea.ro 

Zidurile de beton de trei, patru metri despart două lumi diferite. O bază militară cu tehnologii de ultimă generație și  Afganistanul rural, unde oamenii se adăpostesc în case de lut.  Printre gardurile de sârmă ghimpată poți observa cum își duc afganii traiul zilnic. Pentru multe familii, creșterea animalelor este singura modalitate prin care pot să supraviețuiască. După zeci de ani de conflicte, economia este  la pământ. Singura afacere de succes este cultivarea opiului.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO

Câțiva afgani pasc oile chiar lângă baza militară/Foto: Dragoș Sasu

Tot astăzi, am avut și prima interacțiune față în față cu un localnic. A zâmbit amabil în fața aparatului de fotografiat. Afganul se afla la intrarea pietonală a bazei, unde accesul se face după o verificare amănunțită și etapizată.

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO

Portretul unui localnic/ Foto: Dragoș Sasu

Lângă baza aeriană NATO din Kandahar sunt și ruinele în care zace trecutul unui alt război. Ocupația sovietică din 1979 – 1989. După retragere, URSS a lăsat în urmă un război civil și multe construcții ridicate în timpul invaziei. Majoritatea, precum Casa Sovietică de Știință și Cultură, se aflau la Kabul. Dar blocuri de factură sovietică au rămas în picioare și în provincia Kandahar, la doar câțiva metri de baza NATO. Sunt ciuruite de gloanțe și bombardamente, ridicate de către o forță de ocupație, dar în scheletul său găunos s-au strecurat familii sărace de afgani.

cladire bolbardata kandaharIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Principala intrare în bază este responsabilitatea militarilor români, un indicator al rolului pe care îl au aici. De atenția acestora depinde securitatea tuturor celor care lucrează în interior. Ei sunt primul filtru.

Un alt rol al prezenței românești este să asigure perimetrul de securitate din jurul bazei, prin patrule regulate. Merg în satele din provincia Kandahar,dar nu au voie să intre în orașul cu același nume, al doilea cel mai mare din Afganistan, cu peste două milioane de locuitori. Anul trecut, caporalul Mădălin Stoica și-a pierdut viața după ce o mașină capcană a fost detonată chiar lângă convoiul în care se afla, efectuând o misiune de patrulare. Nu s-a întâmplat departe de locurile din fotografiile de mai sus.  Va urma….

Citește și:

 

JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO

Militari români întorși dintr-o misiune de patrulare/Foto: Ionuț Iordăchescu


Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731


Reporterii Libertatea vor căuta povești pe care le veți putea citi în următoarele săptămâni pe www.libertatea.ro.

Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.