- Avocatul Poporului spune că a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Afacerilor Externe mai multe informații despre firmele care plasează forță de muncă în Austria, contractele muncitorilor și sprijinul acordat muncitorilor accidentați.
- Întrebat despre contractele sutelor de români accidentați, Avocatul Poporului s-a referit doar la contractele celor 9 români decedați.
O singură familie a cerut sprijinul autorităților
Deși 535 de muncitori români au suferit accidente de muncă în domeniul forestier în Austria, în perioada 2015-2019, conform datelor obținute de Libertatea de la AUVA (n.r. – instituția austriacă de asigurare împotriva accidentelor), Ambasada României la Viena a fost contactată de aparținătorii victimelor într-un singur caz, arată răspunsul de la Avocatul Poporului.
Prin urmare, a fost acordată asistenţă consulară în cazul unui singur cetățean român în noiembrie 2019.
Decesele celor 9 români, lăsate pe mâna autorităților austriece
Ministerul Muncii și Protecției Sociale din România și-a declinat competența de a cerceta cauzele producerii deceselor, pentru că muncitorii români erau angajați ai unor firme austriece, se precizează în răspunsul de la Avocatul Poporului.
„Cercetarea acestor evenimente este de competența autorităților austriece în conformitate cu prevederile legislației naţionale proprii”, conform Ministerului Muncii.
Răspunsul de la Avocatul Poporului nu precizează însă în niciun fel la ce concluzii au ajuns autoritățile austriece în legătură cu cele 9 decese sau legat de circumstanțele producerii sutelor de accidente de muncă.
Instituția română mai menționează că a contactat Ombudsman-ul Austriac (n.r. – Avocatul Poporului din Austria), care a explicat că poate investiga doar abuzuri ale autorităților publice, nu și din sectorul privat. Ca de exemplu, contractele de muncă încheiate cu companii private sau angajatori privați.
MAE și Ministerul Muncii au aflat de românii morți în pădurile Austriei abia în noiembrie 2019
Autoritățile austriece au raportat către cele românești un număr de 213 de accidente de muncă suferite de cetățeni români în perioada 01.01.2018 – 31.12.2019.
„Totodată, MAE a precizat că problema accidentelor mortale de muncă ale cetăţenilor români din domeniul forestier din Austria a fost pentru prima dată sesizată MAE și Ministerului Muncii și Protecției Sociale în noiembrie 2019 de către Ambasada României la Viena, pe baza monitorizării consecvente a situaţiei cetăţenilor români aflați în situaţii de dificultate”, mai arată răspunsul de la Avocatul Poporului.
Acesta este întregul răspuns al Avocatului Poporului:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro