“Ai carte, ai parte”, sau nu prea! La vreme de criză, nici măcar studiile nu te mai ajută la buzunar. Într-un an în care cuvântul de ordine a fost disponibilizarea şi în care rata şomajului a atins cote alarmante, cu greu s-a mai pus problema majorărilor salariale. Singurii care au spart gheaţa au fost gunoierii, care anul trecut s-au ales cu cea mai mare creştere salarială, de 20 %.
Au primit 200 de lei în plus la salariu
În cursul anului trecut, nici una dintre meseriile considerate bănoase nu a reuşit să cumuleze o creştere salarială mai mare de 10-15%. Singurii care au primit în jur de 20% peste salariul obişnuit au fost angajaţii de la salubritate. Gunoierii au numărat, până în luna noiembrie a lui 2009, în jur de 200 de lei în plus la leafă.
Asta în timp ce angajaţii din domeniul bancar au obţinut doar o majorare de 10,21%. Tot loviţi de criză se pot considera şi lucrătorii din construcţii, care până nu demult se bucurau de câştiguri substanţiale. Blocajul din acest domeniu s-a simţit şi în buzunarele lor. Astfel, veniturile constructorilor au crescut doar cu 31 de lei în perioada ianuarie – noiembrie 2009.
Un an prost a fost şi pentru cei din domeniul hotelurilor şi restaurantelor, unde criza s-a simţit profund. Salariaţii de aici nu numai că nu au avut parte de mai mulţi bani, dar au rămas chiar cu lefuri mai mici cu 0,64 procente.
Bugetarii au luat bani mai puţini
Cei mai năpăstuiţi rămân tot bugetarii, cărora în primele 11 luni ale anului le-au scăzut salariile cu câteva sute de lei. Aceştia au rămas fără o serie de sporuri şi bonificaţii. Angajaţii din sănătate şi asistenţă socială au avut salarii mai mici cu aproape 20 %. Dascălii, afectaţi de mai multe măsuri nepopuliste, printre care şi concediul forţat, au pierdut, în medie, 166 de lei la salariu.