De Cătălin Hopulele,

În 2015, spre exemplu, au fost aduse moaștele Mariei Magdalena și o bucată din lemnul Sfintei Cruci, iar anul trecut în 2018, au fost aduse moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

În 2019, la solicitarea și aprobarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, vor fi aduse la Iași sâmbătă seara moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Făcătorul de Minuni, cunoscut și ca „sfântul care își părăsește racla”. Istoria consemnată de cărțile sfinte ale Sf. Ierarh Spiridon, care este și patronul spitalului de urgență din Iași, nu este una lipsită de elemente greu de explicat.

Sfântul Spridon

Una dintre cele mai cunoscute astfel de povești din jurul Sfântului Spiridon este faptul că acesta și-ar părăsi în dese rânduri racla pentru a pleca în lume să îi ajute pe credincioșii care se roagă și îi cer ajutor. Preoții spun că moaștele acestuia, aflate la catedrala din Corfu, Grecia, par a dispărea din când în când din racla lor, iar atunci când reapar ele sunt pline de praf, iar încălțările sfântului, făcute din mătase, sunt mereu tocite, cu pământ și fire de iarbă prin ele.

De aceea, adesea în chip simbolic, în fiecare an pe 12 decembrie, atunci când este prăznuit sfântul, are loc o ceremonie în care acestuia i se înnoiesc veșmintele, iar cele vechi sunt dăruite mănăstirilor din întreaga lume ca relicve și obiecte sfinte, unde sunt expuse apoi pentru închinare.

Managerul Spitalului din Craiova a luat infecție nosocomială chiar în spitalul pe care îl conduce. Unde se tratează acum
Recomandări

Managerul Spitalului din Craiova a luat infecție nosocomială chiar în spitalul pe care îl conduce. Unde se tratează acum

Născut în insula Cipru, Sfântul Spiridon a trăit până la 78 de ani înconjurat de ape, fără a pleca pe continent, în timpul împăratului Constantin cel Mare. A murit la 12 decembrie 348, în tinerețe a fost păstor de oi și a rămas văduv de tânăr.

La Iași va fi adusă mâna dreaptă

La Iași va ajunge mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, care s-a aflat timp de mai multe secole la Roma, până în 1984, când a fost readusă în Corfu, în catedrala care îi poartă numele, unde se află toate rămășițele sale.

În semn de apreciere pentru acest sfânt, în Corfu au loc patru pelerinaje pe an, când moaștele Sf. Spiridon sunt scoase în procesiune: pe 11 august, în Duminica Floriilor, în Sâmbăta Mare și în prima duminică a lunii noiembrie. Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a mai fost dusă pentru închinare la Atena și Rusia, în 2007, și încă o dată în Rusia în 2010.

Rambo, băieţelul de 12 ani sclav la cămătari în contul datoriei părinţilor. Incredibil ce a urmat când nu a mai suportat calvarul
Recomandări

Rambo, băieţelul de 12 ani sclav la cămătari în contul datoriei părinţilor. Incredibil ce a urmat când nu a mai suportat calvarul

Mai există și o altă reprezentare a minunilor făcute de Sf. Spiridon în cărțile ortodoxiei, de data aceasta în timpul vieții. Se consemnează și în icoanele de astăzi o minune pe care acesta ar fi făcut-o în anul 325, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea.

Sfântul apare prezentat cu o cărămidă roșie în mână fiindcă atunci ar fi folosit-o ca argument pentru a demonstra că „Dumnezeu este unul în ființă și întreit în Persoane”. „El a luat o cărămidă în mână, a făcut semnul Sfintei Cruci deasupra ei și a spus: «în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh». Cei prezenți au fost părtași la o minune: în partea de sus a cărămizii s-a aprins un foc, în partea de jos a curs apă, iar în mâna Sfântului a rămas doar lutul”, au precizat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, într-un material de prezentare a Sfântului Spiridon oferit pelerinilor care vin la Iași.

Mâna dreaptă a acestuia va ajunge întâi la București, unde va fi așezată pentru închinare pe Colina Bucuriei, sâmbătă, de la ora 07.00 la ora 14.00, într-un baldachin special amenajat lângă Catedrala Patriarhală din București. La Iași vor ajunge la ora 21.00, va fi organizată o ceremonie de primire unde va sluji Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar apoi va fi săvârșită o slujbă de priveghere.

Citeşte şi:

Zeci de mii de oameni s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în prima zi a pelerinajului de la Iași

Acatistul Sfintei Parascheva – cea mai puternică rugăciune de Sf. Parascheva

Sfânta Parascheva – viața Sfintei Cuvioase, tradiții, obiceiuri și informații despre cel mai mare pelerinaj din România

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter
GSP.RO

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor
HOROSCOP

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor