MENIU CAUTĂ
15 Iun. 2016 23:30 , de Alexandru Boariu

LIBERTATEA TE AJUTĂ: Ce valoare mai are diurna de deplasare și când se acordă

Distribuie

Mai mulți citiori ne întreabă ce valoare are, în prezent, diurna de deplasare în interesul serviciului și în ce condiții se acordă de către angajatori.

RĂSPUNS: Conform Codului Muncii, diurna se acordă doar dacă angajații sunt delegați într-o localitate care se află la o distanță mai mare de 5 km față de localitatea unde se află locul permanent de muncă al angajaților. Perioada delegării trebuie să fie de cel puțin 12 ore. Practic, un angajat nu poate fi delegat pe o perioadă mai mare de 60 de zile, de-a lungul a 12 luni.

Delegarea se poate prelungi pentru perioade succesive, de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Nu există, din punct de vedere legal, un prag valoric pentru cuantumul diurnei. De aceea, cuantumul ei  trebuie stipulat în contractul colectiv de muncă sau într-un act adițional din contractul individual de muncă. Tratamentul fiscal este determinat de pragul valoric de 42,5 lei (de 2,5 ori valoarea diurnei pentru instituțiile publice, care este de 17 lei/ zi).

Dacă diurna acordată este mai mică de 42,5 lei/zi , atunci cheltuiala este integral deductibilă. În schimb, dacă diurna acordată este mai mare  42,5 lei /zi, diferența de valoare față de cei 42,5 lei se impozitează cu impozit pe venit, CAS și CASS

Citește mai multe despre valoare pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii