Potrivit datelor oferite de anchetatori, modernizarea secţiilor de neonatologie din spitalele Cantacuzino, Polizu şi C.C. Iliescu, în care DNA a descins ieri, a fost făcută inclusiv cu fonduri de la Banca Mondială.
Programul a avut o valoare de 80 de milioane de euro pentru dotarea şi reabilitarea unor maternităţi din România. Procurorii bănuiesc că licitaţiile au fost măsluite, iar echipamentele, cumpărate cu mult peste preţul pieţei. “Există suspiciunea săvârşirii, în perioada 2008-2011, a unor infracţiuni de corupţie în cadrul unor proceduri de achiziţie. În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”, spun reprezentanţii departamentului anticorupţie.
Au favorizat o firmă olandeză
Potrivit sursei citate de Mediafax, ancheta DNA este făcută în colaborare cu autorităţi din Marea Britanie şi Olanda şi vizează modul în care ar fi fost favorizată la licitaţie o firmă olandeză din domeniul medical care ar fi oferit bunuri şi servicii unor funcţionari publici, pentru atribuirea de contracte. Mai mult, în ancheta DNA ar fi vizaţi mai mulţi funcţionari publici, dar şi “medici de renume” care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte”. Aceştia ar fi fost cooptaţi în comisiile de licitaţii “pentru a da greutate deciziilor care se luau”, au mai spus sursele citate. Prejudiciul s-ar ridica la câteva milioane de euro.
Naşterile, cel mai mic nivel după al Doilea Război Mondial
În timp ce preocupările unora dintre angajaţii maternităţilor româneşti par să fie legate mai mult de afaceri decât de natalitate, naşterile au ajuns în 2013 la cel mai mic nivel de după al Doilea Război Mondial. Iar în aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii a sistat programul de fertilizare in vitro, prin care au fost aduşi pe lume peste 350 de copii anul trecut. Specialiştii spun însă că ar trebui găsită o soluţie pentru a fi reluat. “Programul de fertilizare in vitro (FIV) trebuie reluat. Am semnalat problema accesibilităţii la acest program, respectiv să nu coste, pentru că sunt nişte sume foarte importante pe care multă lume nu le poate suporta”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române de Reproducere Umană (ARRU), profesor dr. Radu Vlădăreanu (foto), la Salonic, la Congresul ştiinţific “Noutăţile tehnicii în medicina reproductivă”.(Corina Rob)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro