Siretul poate ajunge la 2.000 mc/s

La Mirceşti se instalează un baraj metalic provizoriu, cu o lungime de circa 500 de metri, realizat din panouri de aluminiu şi material impermeabil, pentru protejarea malului şi evitarea revărsării apelor. Deşi localitatea este cunoscută ca zonă cu risc istoric de inundaţii, în prezent nu sunt raportate pagube.

În cazul în care vor apărea probleme, dacă ploile vor continua şi în cursul zilei de miercuri, Siretul poate ajunge la un debit de aproximativ 2.000 de metri cubi pe secundă.

„Este posibil ca în următoarele 48 de ore, în urma acumulărilor de apă pe care le colectează Siretul, pornind din Ucraina şi din tot bazinul hidrografic al acestuia, să avem o descărcare ce poate ajunge până la 2000 de metri cubi/secundă. Dar acest lucru nu ar crea probleme, dacă pe raza judeţului nostru nu vor mai fi precipitaţii în cantităţi semnificative”, a explicat prefectul judeţului Vrancea, Marius Iorga.

El a subliniat că, în cazul în care debitul Siretului va creşte brusc şi se va bloca temporar descărcarea, există riscul ca râul Putna să nu mai poată evacua apele, ceea ce ar putea duce la inundaţii în zonele joase.

Deversări controlate

În această situație au fost realizate deversări controlate la barajele din amonte, în colaborare cu Hidroelectrica și Administrația Bazinală de Apă.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

La Movileni, de exemplu, se deverseză 1.300 de metri cubi pe secundă, iar la Călimănești 1.200 de metri cubi. „Facem loc pentru unda de șoc ce poate veni pe Siret”, a spus Iorga.

Și în Biliești, autoritățile au intervenit pentru decolmatarea unui canal agricol esențial, care preia apele pluviale din câmp și le direcționează către canalul ANIF, traversând drumul județean și reducând astfel presiunea asupra gospodăriilor din localitate.

În zona Călieni, autoritățile împreună cu specialiștii de la ISU Vrancea și SGA monitorizează punctul critic unde râul Putna se varsă în Siret.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.