Controalele autorităților, care îi vizează în general pe angajatori, afectează piața muncii în zonele turistice. Așadar, cei dornici de locuri de muncă în Constanța pe perioada sezonului estival au de suferit. La fel și angajatorii care se confruntă cu o criză de personal.
De ce sunt vara multe locuri de muncă în Constanța?
Sectorul HORECA se numără printre cele în care lipsa de personal își spune cuvântul. Așa se face că în regiunile cu potențial turistic oferta de locuri de muncă este mereu variată și în creștere. Sunt multe locuri de muncă în Constanța sau Brașov, însă preponderent sezoniere. Mai mult decât atât, pentru că legislația nu îi ajută în privința bacșișului, oamenii care caută de obicei astfel de locuri de muncă în Constanța preferă să plece în străinătate. Sau se angajează în alte orașe, cu contracte de muncă pe termen lung. Pe de altă parte, unii angajatori preferă să aducă mână de lucru din țări asiatice, pe salarii mici.
Ce prevede legea bacșișului
Este vorba despre impozitarea bacșișului ca venit salarial din alte surse. Astfel de venituri sunt impozitate prin Codul fiscal cu 10% din venit, cu reținere la sursă. Numai că, în sectorul HORECA, nu este specificată legiferarea bacșișului. Iar patronii ar prefera să fie excluși din acest cerc vicios. Și doresc impozitarea cu 10% pe venit pentru bacșiș, indiferent de metoda în care se face plata de către clienți. Astfel, se evită riscul amenzilor și controalele repetate ale autorităților. Ar putea fi considerat un avantaj și pentru clienții din mediul de afaceri, care achită cu cardul de firmă și care pot include astfel în nota de plată și bacșișul, acesta fiind parte din chletuieli.