Luigi Bambulea, profesor cu trei facultăți (litere, istoria artei și teologie), a intrat ca suplinitor pentru a preda Limba Română la Colegiul Goethe prin concurs la catedră, la care a luat 9,50. Ulterior, în 2016, a dat și concursul de Titularizare pentru aceeași disciplină, unde a obținut 9,45 la proba scrisă.

“În pofida acestor rezultate și a faptului că era diriginte de un an și jumătate la clasa a X-a, nu i s-a mai prelungit contractul de suplinitor”, povestesc părinții elevilor de la Goethe.

Liceul german a fost, încă din anii comunismului, una dintre excepțiile de gândire liberă și un reper academic. Generații întregi de absolvenți de la “Goethe” sunt astăzi în Germania și, în general, în Occident modele de succes: medici, antreprenori, ingineri, profesori de elită.

Între timp însă, mediul a decăzut și s-a politizat. O parte dintre orele profesorului dat afară i-au fost date Cristinei Florescu, care tot în 2016 a obținut 6,90 la proba scrisă la Limba Română din cadrul examenului de Titularizare, iar celelalte, Siminei Croitoru, profesor titular în Colegiu, vicepreședinte de sindicat.

Tot ce s-a întâmplat rău la „Goethe” gravitează în jurul unor oameni fără nicio realizare profesională și cu discutabile competențe în propriile discipline, mă refer la Simina Croitoru și la directoarea Ramona Costache.

Luigi Bambulea, fost profesor la Colegiul Goethe:

„Cele două au păstrat-o, în 2016, pe doamna Florescu, pentru a mă elimina, discreționar, deși diferența dintre notele noastre la Titularizare era de aproape 3 puncte în favoarea mea și chiar dacă am adus ca argumente memorii ale părinților prin care cereau să rămân și supracalificarea profesională”, povestește profesorul.

Luigi Bambulea a plecat din Colegiul Goethe cu “o amintire neplăcută din toată această istorie a colegiului și cu regretul declasării unei școli cu perspective frumoase”. S-a îndreptat ca profesor către Colegiul Național Mihai Viteazul și, ulterior, la Muzeul Național al Literaturii Române, în calitate de cercetător științific, unde se află și în prezent.

Războiul se învață din cărți, nu de la știri. Ce scriau Camil Petrescu, George Topârceanu și alții despre abatorul uman
Recomandări
Războiul se învață din cărți, nu de la știri. Ce scriau Camil Petrescu, George Topârceanu și alții despre abatorul uman

Simina Croitoru, modelul profesorului „incompetent, dar cu relații”

La Liceul Goethe un profesor de 9,45 la Titularizare a fost înlăturat, iar orele au ajuns la soția unui fost senator PDL și PSD!
Simina Croitoru

Simina Croitoru este fost vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, iar în prezent, membră de sindicat. Totodată, Simina Croitoru este soția fostului parlamentar Cătălin Croitoru, fost lider de sindicat, care a trecut de la PDL la PSD în contextul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Boc în 2012. Croitoru a fost condamnat în 2017 de Înalta Curte la trei luni cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat de conflicte de interese.

În 2015, părinții unei clase de a IX-a, unde Simina Croitoru era atât profesoară de română, cât și dirigintă, au cerut consiliului de administrație să o retragă din ambele poziții.

“Nu credem a fi lipsit de semnificație faptul că 8 elevi dintr-o clasă cu specializare Filologie a unui colegiu de elită nu au promovat proba de Limba și Literatura Română”, se arată în memoriul adresat de părinți consiliului de administrație al școlii.

Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou
Recomandări
Consumul de cocaină s-a extins în România. Exemplul unei firme unde directorul și colega lui consumau în birou
memoriu

Pe lângă asta, părinții au reclamat că Simina Croitoru predă haotic, le dă copiilor note mici în mod nejustificat și că discută de față cu toți părinții la ședință situația fiecărui elev în parte.

Contract prelungit

Deși părinții nu o mai voiau la catedră și este profesor pensionat, Simina Croitoru și-a prelungit contractul de trei ori. “Asta în timp ce în cadrul instituției existau profesori tineri și calificați, precum Bambulea, care așteptau să prindă un post de titular”, spun părinții.

În anul școlar 2018-2019, după ce i-a expirat și ultimul an de prelungire, Simina Croitoru a dat în judecată școala și inspectoratul pe motiv de discriminare, în sensul că bărbații și femeile au dreptul să iasă la pensie la aceeași vârstă. Proces pe care l-a și câștigat.

Mai mult, sursele ziarului Libertatea spun că și-a înscris nepoata la clasa 0, deși aceasta nu vorbește limba germană.

Un alt abuz reclamat de părinții elevilor de la Goethe: o pilă „a intrat” în liceu cu 6,75, pe lângă lege!

La începutul anului școlar, părinții au intrat în alertă când în clasa a IX-a a fost transferată o fată, fostă elevă a colegiului, care însă în urma notei obținute la Testarea Națională a ajuns la alt liceu. Chiar de la începutul semestrului, eleva, care avusese media de 6,75, s-a întors pe băncile liceului printr-un transfer, deși legal acest lucru nu este permis.

Campionatul care n-a existat
Recomandări
Campionatul care n-a existat

În cadrul învățământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.

Art. 152. – legea cu privire la transferul elevilor în învățământul preuniversitar:

„Ce m-a supărat pe mine nu e copilul sau părintele, nici nu îi cunosc, ci că s-a încălcat legea. Copilul meu a stat și a învățat și în final a intrat și cel care nu a intrat. Ce exemplu le dăm copiilor?”, se întreabă mama unui elev din clasa unde a avut loc transferul.

Elevii mici, în clădire fără aviz ISU

Părinții susțin că și condițiile în care învață copiii au scăzut dramatic în timp. “În timp ce elevii învață înghesuiți într-o clădire care nu are aviz ISU, în mobilierul din biroul directoarei s-au făcut investiții majore”, spun ei.

La Liceul Goethe un profesor de 9,45 la Titularizare a fost înlăturat, iar orele au ajuns la soția unui fost senator PDL și PSD!
Mobilierul din biroul directoarei

Asta s-a întâmplat pentru că directoarea a decis să renunțe la unul dintre sediile în care învățau elevii.

“Stăm îngrămădiți aici ca șobolanii. Clădirea nu are aviz ISU, nu are suficiente toalete. Clasele sunt supraaglomerate. La gimnaziu sunt și 34 de copii într-o clasă, la o clasă de a XI-a sunt 38 de copii. De aici apar și certurile cu părinții. Ne reproșează că nu ne ocupăm suficient de copiii lor. Le înțeleg nemulțumirea, dar pe de altă parte, pentru noi este imposibil să ne împărțim la atâția elevi. La Uman sunt cei mai mulți, pentru că acolo este mai ușor”, declară un profesor.

Legal e ca numărul de elevi dintr-o clasă de gimnaziu să fie de maximum 30, atât pentru gimnaziu, cât și pentru liceu.

Decizia de a renunța la sediul din Christian Tell s-a făcut fără acordul consiliului de administrație al școlii, se arată într-un memoriu al părinților.

“Mi s-a părut ciudat că, imediat după venirea noii directoare, investiții s-au făcut doar în biroul directoarei. La secretariat, la contabilitate, cancelarie sau pentru laboratoare nu s-a luat nimic. Totuși, trebuie să recunosc un lucru: după ce a venit doamna Costache s-a deblocat finanțarea pentru toaletele elevilor. Cât timp a fost doamna Popa, s-au făcut mai multe solicitări pentru renovarea grupurilor sanitare, dar nu au fost luate în seamă”, menționează părintele unui elev al colegiului.

Problemele de sistem: din 2016, de când Ramona Costache a venit în funcția de director la “Goethe” s-au schimbat patru inspectori șef la Inspectoratului Școlar București!

Astfel de derapaje sunt posibile într-un sistem în care investițiile în educație sunt minime, iar oamenii din funcțiile esențiale, precum ministrul sau inspectorul-șef sunt schimbați pe bandă rulantă, fără ca actualii să știe ce au făcut cei dinaintea lor.

“Vom evalua situația și clar vom lua o decizie în acest sens. Nu știu cum este posibil să se petreacă atâtea abuzuri la un colegiu de prestigiu cum este «Goethe». Nu știu ce s-a întâmplat înainte ca eu să ajung la Inspectorat”, ne-a declarat Ionel Pușcaș, care a fost numit la conducerea Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) la sfârșitul lui 2019. Libertatea a trimis o solicitare în scris la începutul lunii decembrie, dar nu ni s-a răspuns până la data publicării acestui articol.

Fostul șef al Inspectoratului București: „Aveți vreo dovadă?”

Libertatea l-a sunat și pe fostul șef al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florin Lixandru, în mandatul căruia Ramona Costache a fost numită director, deși nu știa limba germană.

La Liceul Goethe un profesor de 9,45 la Titularizare a fost înlăturat, iar orele au ajuns la soția unui fost senator PDL și PSD!
Florin Lixandru

– Domnule Lixandru, cum a fost posibil ca doamna Costache să fie numită director al Liceului Goethe, neștiind limba germană?
– Aveți vreo dovadă că nu știe limba germană?

– Avem o înregistrare cu dumneaei din care rezultă că vorbește foarte prost.
– Doamna profesoară a susținut un concurs pe care l-a luat, iar ceea ce a spus instanța nu este definitiv. Urmează a fi atacat cu apel. Ar fi interesant să vedem motivarea pe care, nici la ora asta, instanța nu a emis-o.

– Mai mult, știm că imobilul în care învață copiii din clasele pregătitoare și ciclul primar nu are aviz ISU.
– Clădirea este foarte sigură, chiar a fost reabilitată în vara anului 2018.

– Noi discutăm despre aviz ISU, nu despre cutremure. Cum explicați că anumiți profesori ocupă o catedră după ce la Titularizare au obținut note mai mici decât profesorii pe care îi înlocuiesc?
– Cum puteți afirma asta?

– Notele spun asta.
– Nu faceți afirmații nefondate, că vă dau în judecată!

Apoi, Florian Lixandru ne-a închis telefonul, fără a ne lăsa posibilitatea de a mai pune alte întrebări.

Nici Simina Croitoru, nici directoarea Ramona Costache nu au răspuns apelurilor și mesajelor repetate ale ziarului.

Urmărește-ne pe Google News
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
ȘOC! Elena Băsescu, apariție HOT pe plajă! IREAL ce s-a văzut când s-a dezbrăcat de haine
Playtech.ro
ȘOC! Elena Băsescu, apariție HOT pe plajă! IREAL ce s-a văzut când s-a dezbrăcat de haine
"L-o fotografiat cum îl spânzură pe al treilea". Filmul crimei din Arad. Vecinii au auzit totul, dar au crezut că e petrecere în apartament
Observatornews.ro
"L-o fotografiat cum îl spânzură pe al treilea". Filmul crimei din Arad. Vecinii au auzit totul, dar au crezut că e petrecere în apartament
Horoscop 8 august 2022. Scorpionii s-ar putea să își inventeze singuri unele dezamăgiri pe care să le folosească ca motivații pentru acțiunile lor
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2022. Scorpionii s-ar putea să își inventeze singuri unele dezamăgiri pe care să le folosească ca motivații pentru acțiunile lor
Sute de persoane au rămas izolate în cabane și hoteluri din Austria din cauza inundațiilor
Știrileprotv.ro
Sute de persoane au rămas izolate în cabane și hoteluri din Austria din cauza inundațiilor
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Orangesport.ro
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Proprietar sau chiriaș? Răspunde la chestionar și vezi ce ți se potrivește
PUBLICITATE
Proprietar sau chiriaș? Răspunde la chestionar și vezi ce ți se potrivește
7 brand-uri scandinave de pe Modivo care nu trebuie să-ți lipsească din garderobă
PUBLICITATE
7 brand-uri scandinave de pe Modivo care nu trebuie să-ți lipsească din garderobă
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.