În contextul declaraţiilor de joi ale ambasadorului Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca acesta să fie convocat joi, 10 februarie, la sediul MAE, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.
„Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota i-a reiterat ambasadorului Kuzmin poziţia repetată constant şi clar de către România, SUA şi NATO încă de la momentul negocierii Acordului româno-american privind scutul antirachetă încheiat în 2011 şi inclusiv recent: facilitatea antirachetă de la Deveselu, parte integrantă a sistemului NATO de apărare antirachetă, are un caracter strict defensiv, nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse – vizând exclusiv potenţiale atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic, şi nu există niciun fel de intenţie sau posibilitate de amplasare în cadrul acestei facilităţi de rachete de tip ofensiv”, arată comunicatul de presă al MAE.
Secretarul de stat Iulian Fota a mai subliniat că partea română consideră că astfel de intervenţii publice, „care încearcă să creeze opiniei publice percepţii eronate, nu sunt de natură să faciliteze desfăşurarea unui dialog firesc, bazat pe încredere, între părţi şi nici să conducă la o relaţie predictibilă şi constructivă, cu respectarea intereselor legitime ale ambelor părţi”.
De asemenea, în viziunea părţii române, respectarea angajamentelor internaţionale şi a dreptului internaţional rămâne o condiţie esenţială pentru un astfel de dialog, conchide sursa menţionată.
Ce a spus Valeri Kuzmin
Potrivit Digi24, Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă online, că inspectarea bazei de la Deveselu de către ruși pentru a se convinge că aceasta este pur defensivă „nu ar aduce mari beneficii”, adăugând și că Moscova ar prefera „garanții scrise” din partea NATO și Statelor Unite, care să o asigure de caracterul defensiv al bazei.
În Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi uşor şi rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional. Aceasta este ideea principală.
Valeri Kuzmin:
Foto: EPA