• Kiss Laszlo Gyorgy a oferit consultanţă unor nume grele, precum Sorin Ovidiu Vântu, Marian Iancu sau Fathi Taher. 
  • În ultimii cinci ani, Kiss a primit trei pedepse cu închisoarea dar, prin contopirea pedepselor, a rămas să execute doar 6 ani și 4 luni de închisoare. 
  • Până acum, el a stat în spatele gratiilor 4 ani şi 5 luni. Pe 23 decembrie, el ar urma să fie eliberat.

Pe Kiss Laszlo Gyorgy, specialist în offshore-uri şi „în domeniul spălării banilor”, după cum l-au numit procurorii, îl mai despart doar câteva zile de libertate. La procesul în care a cerut să iasă din penitenciar, procurorii au depus concluzii de admitere a cererii lui Kiss. Instanţa a aprobat eliberarea condiţionată, iar Parchetul nu a contestat, până acum, decizia.

Dosarul Petrom Service, prima condamnare

În toamna lui 2010, o investigaţie transfrontalieră a reporterilor de la OCCRP dezvăluia modul în care afacerişti şi politicieni din Europa de Est se folosesc de paradisurile offshore, pentru a face pierdută urma banilor. „Creierul” acestor afaceri era Kiss Laszlo Gyorgy, pe care reporteri ai OCCRP l-au înregistrat în timp ce planifica strategii de criminalitate financiară.

Arestat în octombrie 2010, Kiss Laszlo Gyorgy a fost eliberat două luni mai târziu.

În 2011, a fost trimis în judecată de Parchetul General în primul „dosar Petromservice”.

Potrivit rechizitoriului, din conturile companiei Petromservice au fost scoase 8,5 milioane de euro, sub forma unor plăţi pentru studii de piaţă, sigle şi spoturi pentru rebrenduirea societăţii, iar, din totalul sumei, peste 6,8 milioane de euro au ajuns în contul unei societăţi cu sediul în Delaware (SUA), un offshore creat de Kiss pe conturile căruia a fost împuternicit Adrian Ionuţ Eftime, unul dintre apropiaţii lui Sorin Ovidiu Vântu.

În iulie 2015, Kiss Laszlo Gyorgy a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 4 luni de închisoare pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată. 

În acelaşi dosar, au fost condamnaţi Gheorghe Şupeală, fost director general al Petromservice (6 ani de închisoare), Adrian Ionuţ Eftime, om de afaceri (6 ani şi 4 luni de închisoare), Zizi Anagnastopol, fost director financiar al Petromservice (3 ani de închisoare) şi Mariana Iordăchescu la 3 ani şi 2 luni de închisoare.

A doua condamnare – 3 ani şi jumătate de închisoare

În iunie 2011, DIICOT l-a trimis în judecată pe Kiss Laszlo Gyorgy într-un alt dosar, alături de 14 persoane acuzate de constituire a unui grup infracţional.

Inculpaţii, printre care şi directorul general al fostei companii Petromservice, au retras circa aproximativ 6,5 milioane euro din conturile societăţii, iar pentru disimularea acestor operaţiuni, încheiau contracte fictive cu societăţi comerciale special înfiinţate în acest scop.

Kiss Laszlo Gyorgy a fost acuzat de complicitate la delapidare. Conform procurorilor, el „a acţionat ca un specialist în domeniul spălării banilor”.

În septembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare.

Un dosar cu 40 milioane de lei prejudiciu

În septembrie 2014,  Kiss Laszlo Gyorgy a fost reţinut în dosarul „Ultra Pro Computers” şi apoi plasat în arest la domiciliu. Măsura i-a fost revocată în mai 2015, după ce a fost trimis în judecată.

Ultra Pro Computers, o companie de IT, a fost devalizată, iar soţii Cristian şi Alina Fughină şi-au transferat afacerile pe numele unor offshore-uri controlate de Kiss Laszlo Gyorgy, prejudiciind astfel partenerii de afaceri cu 40 milioane de lei. 

Kiss, soţii  Fughină şi avocata lor au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, spălare de bani în formă continuată.

Kiss Laszlo Gyorgy – spre liberare, cu viteză mare

În 10 octombrie anul acesta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Kiss Laszlo Gyorgy în dosarul „Ultra Pro Computers” la 3 ani şi 2 luni de închisoare.

11 zile mai târziu, Kiss a cerut Curţii de Apel Bacău să-i fie contopite toate pedepsele primite și să i se scadă din pedeapsa rezultantă perioada deja executată.

Avea trei pedepse: una de 6 ani şi 4 luni de închisoare, alta de 3 ani şi 6 luni şi, ultima, de 3 ani şi 2 luni. 

Dar, după decizia Curţii de Apel Bacău, Kiss a rămas cu o pedeapsă principală rezultantă unică de 6 (șase) ani și 4 (patru) luni închisoare, judecătorii apreciind că infracțiunile pentru care a fost condamnat sunt concurente, „acestea fiind comise înainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele”. 

Decizia a fost pronunţată la 22 noiembrie. După numai cinci zile, Kiss Laszlo Gyorgy, aflat în Penitenciarul Spital Târgu Ocna, a cerut Judecătoriei Oneşti liberarea condiţionată. 

Surse din domeniul juridic ne-au precizat că în şedinţa în care s-a judecat cererea lui Kiss, reprezentantul Parchetului a pus concluzii de admitere. Adică, nu s-a opus eliberării.

Judecătoria Oneşti a admis liberarea condiţionată a lui Kiss Laszlo Gyorgy luni, 16 decembrie, procurorii având dreptul să o conteste „în termen de 3 zile de la comunicarea minutei”.

Până la momentul publicării acestui articol, Parchetul nu a contestat sentința de eliberare. „Noi vinerea facem o analiză a cazurilor şi declarăm contestaţiile pentru toată săptămâna”, ne-a declarat Ioan Ladan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti. 

Procurorul Ladan ne-a explicat că termenul pentru declararea acestei contestaţii ar expira luni, 23 decembrie, adică după ce trec cinci zile lucrătoare de la comunicarea minutei.

„Dar, dacă în proces au depus concluzii de admitere, e greu de crezut că vor mai contesta decizia”, au explicat surse din domeniul juridic.

Dacă lucrurile rămân așa, săptămâna viitoare Kiss Laszlo Gyorgy va fi un om liber.   

În luna martie a acestui an, el a fost trimis în judecată de DIICOT într-un dosar penal, în care este acuzat, alături de alţi inculpaţi, de delapidarea Grupului editorilor şi difuzorilor de presă. Dosarul e încă în faza de cameră preliminară, la Tribunalul Bucureşti.

Foto: Libertatea & Sursa Zilei

Citeşte şi:

Ca și Cumpănașu, șefa direcției din Ministerul Dezvoltării, care a fost la nunta acestuia și i-a și dat banii pe proiect, amenință Libertatea cu judecata!

Prorectorul de la „Spiru Haret” a fost reținut în scandalul examenelor promovate pe șpagă

UPDATE | Curtea de Apel București a respins extrădarea profesoarei turce, pentru că „încalcă drepturile omului”. „Sunt foarte fericită, mulțumesc autorităților române”

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Observatornews.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs explozia de la nunta din Dolj. Prietenul mirilor, lovit de un proiectil, e în stare gravă: "A fost pur şi simplu o grenadă!"
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
HOROSCOP
Horoscop 31 iulie 2021. Peștii au nevoie de un punct de sprijin, ca să se poată echilibra mai ușor
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Știrileprotv.ro
Dialog halucinant între un primar și o localnică, a cărei gospodărie a fost afectată de viituri: ”Ești o proastă”
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18 ori. Criminalul, un şofer de TIR
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%