Prima echipa exclusiv feminina de alpinism din Romania se pregateste pentru cucerirea varfului Cho Oyu (8.201 m), din Himalaya. Din ‘trupa de soc’ fac parte si doua brasovence, mama si fiica, Felicia (52 de ani) si Catrinel Enache (23 de ani).


Cele doua brasovence fac parte dintr-un grup de noua femei care vor sa ajunga pe ‘Acoperisul lumii’, in muntii Himalaya. ‘Varful Cho Oyu pe care mergem acum este al saselea din lume ca inaltime – are 8.201 metri. Am inceput deja pregatirea luna trecuta, in Muntii Fagaras, iar luna aceasta vom merge pe Mont Blanc’, ne-a spus Felicia Enache, liderul echipei. Expeditia din Himalaya le va costa pe alpiniste cate 50.000 de euro de fiecare, asa ca au inceput sa caute sponsori. ‘E posibil sa mutam plecarea programata pentru noiembrie anul acesta in aprilie anul viitor, pentru ca inca nu am adunat fondurile’, mai spune brasoveanca. 

Felicia Enache, care este si presedintele Asociatiei Ghizilor Montani din Romania, si-a indrumat si fata spre alpinism. ‘Pentru ca si eu si sotul meu facem alpinism, a trebuit sa o educam si pe Catrinel in aceeasi directie. Prima data am dus-o pe munte la doi ani’, spune Felicia. Catrinel, care pana acum a urcat numai pana la 3.200 de metri, crede ca in escaladarea varfului Cho Oyu, cel mai greu ii va fi sa se obisnuiasca cu clima.

‘Totul tine insa de depasirea propriilor limite. De exemplu, pe Everest treci pe langa cadavre, ca nimeni nu le mai ia de acolo, dar daca am sta sa ne gandim la asta, nu am mai urca acolo’, spune curajoasa Catrinel.


Vrea sa atinga varful Annapurna de 8.091 metri


Timisoreanul Horia Colibasanu a plecat la 15 martie 2008 in cea mai dificila expeditie pe care alpinistul a avut-o pana acum. Va escalada varful Annapurna (8.091 de metri) din Himalaya. Horia s-a nascut in 1977, este medic rezident la Spitalul Clinic Municipal Timisoara si practica alpinismul din 1998, fiind castigator al multor premii nationale, iar din 2007 e membru in comisia de alpinism a Federatiei Romane de Alpinism si Escalada. Timisoreanul va incerca sa cucereasca varful Annapurna alaturi de alti sapte alpinisti.