Mergi direct la conținut »
Martin Schulz se declară dispus să discute despre o alianță cu Angela Merkel
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Martin Schulz se declară dispus să discute despre o alianță cu Angela Merkel

Martin Schulz se declară dispus să discute despre o alianță cu Angela Merkel

Liderul social-democraților germani a renunțat la opoziția sa de principiu față de o coaliție cu partidul Angelei Merkel. Martin Schulz se arată acum dispus să discute o coaliție pentru a ieși din criza provocată de eșecul negocierilor cancelarului german de a forma un guvern, relatează Politico.com.

Liderii partidului SPD au decis să ajute la depășirea acestei crize politice fără precedent din Germania. Astfel, Martin Schulz a renunțat la opoziția sa de principiu și ar putea să formeze din nou o coaliție cu Angela Merkel, așa cum s-a întâmplat și la precedentul scrutin.

Totodată, președintele german Frank-Walter Steinmeier va avea săptămâna viitoare o întâlnire cu Angela Merkel (CDU),  Martin Schulz (SPD) și cu Horst Seehofer (CSU), care va avea ca scop deschiderea negocierilor pentru o nouă „mare coaliție”.

Într-un mesaj postat pe Twitter, liderul social-democraților a spus că această decizie ar putea să fie supusă la vot în cadrul partidului.

„Într-un apel dramatic, președintele a chemat partidele la negocieri. Nu vom respinge acest apel”, a spus Schulz.

Anterior, el a respins ipoteza de a forma din nou o „mare coaliție”. Și-a menținut poziția, după ce negocierile oficiale privind formarea unui guvern au eșuat, din cauza neînțelegerilor dintre conservatorii cancelarului Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU)—, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) și Verzii (ecologiștii).

De atunci, Martin Schulz a fost supus presiunilor atât din interiorul partidului său, cât și din exterior, să-și schimbe poziția pentru a evita organizarea unui nou tur de alegeri.

CDU/CSU a guvernat împreună cu SPD într-o „mare coaliție” începând din 2013 și guvernul lor interimar rămâne în funcție după alegerile din septembrie.


Citește și: Artiștii sunt indignați pentru că Stelei Popescu i-a fost rău pe scenă și nimeni nu a intervenit. “Începuse să moară în fața lor”


Close
Închide
  Close