MENIU CAUTĂ
, de Alexandra Nistoroiu

“Mărul otrăvit” oferit olimpicilor români de Guvern. Banii de burse vin cu o condiție!

Distribuie

Guvernul Dăncilă a anunţat în şedinţa de ieri continuarea programului de sprijinire a olimpicilor români, prin acordarea unor granturi pe durata studiilor universitare. Dar sprijinul vine, ca şi până acum, cu o obligaţie. Beneficiarii acestor burse acceptă că, imediat după absolvire, vor lucra patru ani pentru instituţiile de cercetare ale statului român, deşi nimeni nu le garantează acest loc de muncă. Altfel, sunt nevoiţi să dea banii înapoi.

Programul de granturi pentru tineri cercetători a fost înfiinţat prin Hotărâre de guvern în 2017. În şedinţa din 10 aprilie, Guvernul a completat acest HG, redefinind cuantumurile burselor şi criteriile de eligibilitate. În esenţă însă, programul impune olimpicilor români acelaşi pact cu dublu tăiş.

Cuantumul burselor pentru olimpici, între 1.500 şi 4.000 de euro

Practic, olimpicii care au luat medalii (premii) sau menţiuni la olimpiadele naţionale sau internaţionale pot să fie sprijiniţi printr-un grant ”Carol I” pe întreaga perioadă a studiilor universitare.

Pot primi între 1.500 euro şi 4.000 euro pe an, dacă acceptă ca, imediat după absolvire, să lucreze minimum patru ani în ţară, ” în unităţi şi instituţii din România care fac parte din sistemul de cercetare-dezvoltare de interes naţional”.

Prima mare problemă? Absolut nimeni nu le garantează aceste locuri de muncă după absolvirea facultăţii. Deci se pot trezi în situaţia să fie nevoiţi să returneze cuantumul burselor, pentru că nu se pot angaja în cercetare, la stat. 

Ad Astra: „Orice legare de glie este contraproductivă”

Asociaţia Ad Astra, un ONG care îi reprezintă pe cercetătorii români, propunea încă de anul trecut abrogarea alineatului care impune această obligaţie:

„Acordarea unor astfel de granturi este o idee foarte bună, dar nu trebuie condiționată de rămânerea în țară după absolvire. Orice astfel de legare de glie este contraproductivă”.

„Credem că, pentru stoparea fenomenului de „fugă a creierelor”, strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării”, mai spune Ad Astra.

Cercetători români: „Acest program este un măr otrăvit”

De ce este contraproductivă o astfel de obligaţie explică, într-un articol colectiv, pe blogul lor, cercetătorii Mihai Miclăuş, Octavian Micu şi Lucian Ancu:

„Acest program este un măr otrăvit. Pentru că mușcătura îi va „lega de glie”, retezându-le orice speranță de a experimenta sisteme de cercetare vestice/performante. Și vă spunem asta din perspectiva a trei oameni care au plecat imediat după terminarea facultății/masterului la studii doctorale în străinătate”.

„Toți tinerii care își doresc să lucreze în cercetare științifică ar trebui să experimenteze alte sisteme, preferabil la un stadiu incipient al carierei, adică exact atunci când Guvernul român le cere fără milă să presteze muncă pe „plantație”.

Citește mai multe despre Guvernul Romaniei pe Libertatea.

Comentarii