Șeful Guvernului din Ungaria a adresat un mesaj de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a precizat ofiţerul de presă al premierului ungar, pentru agenţia de presă MTI.
„Astăzi a venit din nou vremea când trebuie să ne apărăm împreună libertatea şi cultura milenară, deoarece noi, maghiarii, nici astăzi nu ne dorim altceva decât să putem sărbători împreună eroii şi să clădim o lume în care putem folosi limba noastră în mod liber şi putem spune cu mândrie că, aidoma strămoşilor noştri, şi noi vrem să trăim în Bazinul Carpatic sub semnul tricolorului care simbolizează forţă, fidelitate şi speranţă în viitor”, a declarat Viktor Orban.
Premierul a reamintit evenimentele din 15 martie 1848, despre care a menționat că vesteau solidaritatea naţiunii maghiare şi dorinţa ei de libertate.
„Acele clipe, care nici după secole nu-şi pierd din perfecţiunea şi claritatea lor, reprezintă fenomene luminoase rare pe cerul istoriei. În ziua de 15 martie 1848 toate simbolurile – începând cu prima cocardă, continuând cu poezia intitulată Cântul naţiunii (Nemzeti dal), scrisă de poetul Petőfi Sándor şi încheind cu cele Douăsprezece puncte prin care tineretul revoluţionar şi-a exprimat revendicările – vesteau solidaritatea naţiunii maghiare şi dorinţa ei de libertate. Iar de atunci, strălucirea acestei zile ne marchează viaţa, precum a luminat şi cele mai sumbre decenii în care părţile naţiunii erau despărţite şi sufereau sub diferite dictaturi”, a precizat Viktor Orbán.
Premierul Ungariei a menționat că această zi a oferit speranţă maghiarilor atunci când au păstrat, în aşteptarea unei noi primăveri, drapelele naţionale roşu-alb-verde în pivniţe, poduri, sub fân sau printre mormane de cărămizi.
„Daţi-mi voie să vă salut respectuos pe Dumneavostră cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la declanşarea Revoluţiei începute în 1848 şi să vă urez ca versurile „Trăiască libertatea maghiară! Trăiască patria!” să răsune încă timp de sute de ani de la Berehove la Novi Sad şi de la Dunajska Streda la Miercurea Ciuc”, a spus Viktor Orban în mesajul său.
Citește și De ce este Putin popular în Rusia. Ambasadorul rus la București: ,,Luptă împotriva corupției, redă demnitatea țării”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro