Traducere și adaptare

În mesajul său, consemnat de The Washington Post, fără să-l numească direct pe președintele Donald Trump, a făcut aluzie la valul de proteste care a cuprins SUA în ultimele două săptămâni, a amintit de problemele cauzate de pandemie, a vorbit despre furie, teamă și importanța implicării în viața democratică.

Absolvirea liceului sau facultății este rezultatul unor ani grei de muncă. Meritați să vă bucurați de acest moment. Felicitări!

În lumina ultimelor evenimente din SUA, mi-a fost dificil să găsesc cuvintele potrivite pe care să vi le adresez. Sunt aici să vă vorbesc nu ca fostă primă doamnă a Americii, ci ca simplu om: mamă, mentor, cetățean îngrijorat pentru viitorul vostru și viitorul țării noastre.

“Societatea a fost zdruncinată de lupta pentru putere”

În ultimele două luni, fundația noastră a fost zdruncinată, și nu doar de pandemia care a răpit de lângă noi prea mulți oameni dragi, ne-a dat viețile peste cap și a lăsat șomeri zeci de milioane de oameni. Dar și de faliile vechi pe care țara a fost construită: faliile rasei și puterii, care sunt din nou expuse.

Dacă vă este frică, sunteți confuzi sau furioși ori pur și simplu vă simțiți copleșiți, să știți că nu sunteți singuri. Și eu simt toate astea. Toți le simțim. Și e în regulă să ne simțim așa.

E în regulă să nu înțelegeți exact ce simțiți, toți încercăm să lămurim asta. Dar dacă această perioadă este clar una fără precedent, nu este o anomalie ca să fie tratată ca simplă coincidență. Ce se întâmplă acum este rezultatul direct al unor decenii de prejudecăți și inegalități rămase fără răspuns.

“Dacă nu te poți apropia de poliție fără să te temi pentru propria viață, cum ai putea să-ți trasezi propriul drum?”

Dacă nu te simți în siguranță să fii la volanul propriei mașini în propriul cartier, să ieși să alergi sau să cumperi bomboane de la magazin, dacă nu te poți apropia de poliție fără să te temi pentru propria viață, cum ai putea să-ți trasezi propriul drum în viață?

Dacă deja te chinui doar să îți ții capul deasupra apei și trăiești într-o teamă constantă, unde vei fi după luni de carantină, fără un loc de muncă?

Sunt întrebări dificile, care ne-au măcinat de generații. Și cea mai grea parte este că nimeni nu are toate răspunsurile.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne simțim deznădăjduiți.

Din contră. Vedem acum în stradă o luptă împotriva acestor inegalități.

“Viața va fi mereu nesigură”

Nu am răspunsuri clare pentru toate problemele de acum, dar pot împărtăși cu voi câteva lecții pentru a avansa în aceste vremuri tumultuoase.

Prima este: viața va fi mereu nesigură.

Este o lecție pe care cei mai mulți o învățăm de-a lungul mai multor ani, chiar decenii. Dar voi o învățați chiar acum.

E un moment în viața voastră în care simțiți că totul este cu susul în jos și probabil vă doriți ca lucrurile să fie din nou ca înainte.

Am trecut și eu de multe ori prin asta. (…)

Absolvenți, sper ca lucrurile prin care treceți voi acum să fie un fel de apel de trezire, momentul care să vă determine să vă gândiți nu doar la ce carieră vă doriți, ci și ce fel de om doriți să fiți.

Aveți ocazia să învățați aceste lecții valoroase mai rapid decât celelalte generații dinaintea voastră și o puteți face împreună.

“Sinceritatea, integritatea, empatia și compasiunea sunt singura monedă în viață”

Într-o lume nesigură, valorile precum sinceritatea, integritatea, empatia și compasiunea sunt singura monedă în viață.

Nu veți greși niciodată dacă îi tratați corect pe oameni. Nu sunt naivă, știu că poți avansa dacă vinzi lucruri false sau dacă dai vina pe alții pentru neajunsurile tale, dacă îi eviți pe cei mai puțini privilegiați. Dar este o viață împovărătoare. Îți împietrește inima și îți omoară sufletul.

Poate părea o strategie de succes pe termen scurt, dar, credeți-mă, acest mod de viață te ajunge din urmă la un moment dat.

Te-ar priva de lucrurile cele mai importante: legăturile emoționale profunde cu ceilalți, munca onestă prin care ai contribui la binele comunității, șansa de a face o lume mai bună.

Nu te priva de aceste lucruri. Nu le poți înlocui.

“Împărtășiți ce aveți de spus cu restul lumii”

Folosiți-vă vocea pentru lucrurile care contează. Împărtășiți ce aveți de spus cu restul lumii.

Pentru cei care vă simțiți invizibili: să știți că povestea voastră contează. Ideile voastre contează. Experiențele voastre contează.

Nu lăsați niciodată pe cineva să vă spună că sunteți prea furioși sau că trebuie să tăceți. Mereu vor fi oameni care vor vrea să tăceți, să fiți văzuți, dar nu auziți, sau care nu vor să fiți văzuți deloc.

Dar ei nu vă știu povestea, iar dacă îi ascultați, nu se va schimba nimic.

Ține de voi să strigați împotriva cruzimii, ticăloșiei, intoleranței. Să protestați pașnic, cu demnitate, pentru dreptate.

Depinde de voi să asociați fiecare protest cu planuri și politici, cu mobilizare și vot. Iar acesta este ultimul meu sfat.

Absolvenți, furia este o forță puternică și utilă. Dar când e lăsată de capul ei, doar va distruge și va semăna haos. Dacă este canalizată către ceva mai mult, este lucrul care va schimba istoria. (…)

“Democrația nu va funcționa dacă rămâneți muți”

Democrația noastră nu este perfectă. Dar este rezistentă și încă funcționează.

Dar nu va funcționa dacă rămâneți muți și dacă vă deconectați de la procesul democratic.

Câteodată e mai ușor să stai alături de străini la un protest decât să contrazici pe cineva din apropierea ta. Dar dacă auziți oameni care vorbesc despre “ăia”, e datoria voastră să le atrageți atenția. Pentru că nu rezolvăm nimic dacă facem doar ce e mai ușor.

Dacă îți petreci timpul punând câte un hashtag sau postând pe internet, e util, mai ales acum, în pandemie. Dar e doar un început. Mergi și mai departe.

Îndeamnă-ți prietenii să meargă la vot. Învață-i să își folosească dreptul de a protesta.

(…)

“Voi sunteți cei care îmi dați speranță”

V-am văzut creativitatea, talentul, ingeniozitatea. Am văzut cum ați luptat împotriva violenței și schimbărilor climatice. Am văzut cum i-ați ajutat, în pandemie, pe cei care au avut nevoie. V-am văzut mărșăluind pașnic pentru un scop.

De aceea e important să rămâneți, chiar și în aceste vremuri dificile, cei care îmi dau speranță.

Absolvenți, voi sunteți exact ceea ce avem nevoie acum și în viitor.

Învățați atât de multe și atât de repede. A venit vremea voastră. Eu cred în voi.

Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
PARTENERI - GSP.RO
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei
Observatornews.ro
"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei
Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor
HOROSCOP
Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor
Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”
Știrileprotv.ro
Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD
PUBLICITATE
(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD
Urmărește cel mai nou VIDEO