Mergi direct la conținut »
Mii de cai de rasă, câștigători de curse de milioane de dolari, torturați și măcelăriți în abatoare. Carnea, procesată în Europa pentru consum uman
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Mii de cai de rasă, câștigători de curse de milioane de dolari, torturați și măcelăriți în abatoare. Carnea, procesată în Europa pentru consum uman

Mii de cai de curse sănătoși sunt torturați și măcelăriți în abatoare, dezvăluie o investigație realizată de ABC, televiziunea de stat din Australia. Este o practică folosită la scară industrială în business-ul curselor de cai de la antipozi, o afacere de un miliard de dolari. Într-un singur abator au fost omorîți în ultima lună peste 300 de cai de rasă, câștigători ai unor premii de 5 milioane de dolari. Carnea este exportată inclusiv în Europa, unde este procesată pentru consumul uman.

De Cristian Anton,

Atenție, articolul conține imagini șocante!

Un număr uriaș de cai de rasă, perfect sănătoși, sunt sacrificați în abatoare din Australia, mulți dintre ei fiind torturați înainte de a fi uciși cu brutalitate și transformați în carne destinată consumului uman, arată ABC, citată de news.com.au.

Este o practică pe care legea o interzice și despre care NSW Racing (federația australiană a curselor de cai- n.red.) susține că nu există, dar un reportaj realizat de ABC cu camera ascunsă dezvăluie o realitate diferită și terifiantă.

Într-un singur abator din sud-estul statului Queensland mai mult de 300 de cai de rasă, câștigători ai unor premii de 5 milioane de dolari, au fost uciși într-un interval de numai 22 de zile.

Un cal de curse, măcelărit în abator

Asta înseamnă că, într-un an, doar la acest abator au fost măcelăriți circa 4.000 de cai de rasă.

În imaginile greu de privit difuzate de ABC se poate vedea cum caii sunt abuzați de angajații abatorului- biciuiți, loviți cu brutalitate și electrocutați în zonele genitale.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

”Hai, cal idiot! Ești mort, ești mort!”, strigă un măcelar la un animal, potrivit înregistrării.

Unul din caii suprinși în imagini la acest abator este War Ends, un binecunoscut cal de curse din circuitul australian, câștigător a mai bine de 400.000 de dolari de-a lungul timpului.

Cai câștigători de premii de milioane de dolari sunt duși la abator

War Ends este în mod repetat abuzat de angajatul abatorului, care îl înjură înainte de a-l lovi în cap, în timp ce capul se prăbușește mort pe podea.

Paul McGreevey, profesor în Știința Comportamentului și Bunăstării Animalelor, de la Universitatea din Sidney, a privit imaginile chinuitare alături de reporterul ABC.

”În mod evident, acelui cal i-a luat ceva până să moară. A suferit enorm”, a spus profesorul.

În cazul altui animal măcelărit, profesorul McGreevey a observat: ”Calul clipește, ceea ce înseamnă că era conștient. Iar asta este cu adevărat tulburător. Așa ceva nu ar trebui permis în niciun caz”.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

În înregistrarea care va fi difuzată la emisiunea ”7.30” a televiziunii de stat australiene, se vede cum zeci de cai sunt înghesuiți unul într-altul înainte de a fi uciși.

Un cal a trebuit să fie lovit de cinci ori în cap înainte de a muri.

”Vorbim aici despre nimicirea cailor la scară industrială. Vedem animale care suferă”, a mai spus profesorul McGreevey.

Categoric, nu există nicio scuză pentru un astfel de tratament. Așa ceva este inacceptabil și dezgustător

Paul McGreevey

La câteva săptămâni după Cupa Melbourne, aceste dezvăluiri înfiorătoare zguduie din temelii industria curselor de cai. Investigațiile asupra acestor atrocități durează deja de doi ani.

Înainte ca autoritățile să intervină pentru stoparea acestui fenomen, oficialii din NSW Racing promit că vor lua atitudine.

Peter Vlandys, CEO al NSW Racing, a spus tot timpul că fiecare cal de curse trebuie dus acasă după retragerea din competiții.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

”Dar nu putem stopa aceste abuzuri, atâta timp cât calul a fost dat de proprietar altor persoane”, a spus oficialul.

Vlandys a insistat în fața reporterului ABC că niciun cal din circuitul NSW nu a sfârșit în abatoare. Imaginile spun însă altceva.

Mulți cai din NSW sunt trimiși în alte state pentru a fi măcelăriți, în timp ce apar în continuare activi pentru curse în evidențele asociației.

Cal campion de curse, așteptând să fie măcelărit

Alții apar ca retrași sau trimiși la proprietari, dar sunt, de asemenea, sacrificați în abatoare.

La abatorul din Queensland, carnea de cal obținută este exportată la fabrici de carne din Europa, Rusia și Japonia.

Elio Celotto, de la Coaliția de Protecție a Cailor de Curse, a descris scenele filmate de ABC în abatoare ca fiind ”barbare”.

”Dacă oamenii ar ști ce se întâmplă, nu cred că s-ar mai aduna și câte 100.000 să asiste la Cupa Melbourne”, a spus Celotto.

Oficial, doar 34 de foști cai de curse sunt abatorizați într-un an

În raportul său anual, Racing Australia insistă că mai puțin de 1% din caii retrași sunt trimiși la abatoare, și asta doar în anumite circumstanțe. Potrivit acestui raport, doar 34 de foști cai de curse sunt abatorizați într-un an.

Profesorul McGreevey spune că industria curselor de cai a abandonat și oamenii, și caii.

”Când pariem pe cai, interacționăm cu această industrie și merităm mai mult, caii merită mai mult și oamenii care iubesc acest sport merită mai mult”, a precizat profesorul.

Sursa foto: ABC News

Close
Închide
  Close