Mergi direct la conținut »
Milionarul indian care preia Sidex Galați are mari probleme financiare. Elvețienii și-au retras sprijinul, iar companiile de asigurări au denunțat polițele. Blocaje în Australia și Regatul Unit
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Milionarul indian care preia Sidex Galați are mari probleme financiare. Elvețienii și-au retras sprijinul, iar companiile de asigurări au denunțat polițele. Blocaje în Australia și Regatul Unit

Milionarul indian care se pregătește să preia cel mai mare combinat metalurgic din România, Sidex, are probleme financiare care l-ar putea împiedica să-și ducă la îndeplinire promisiunile de investiții de peste 300 de milioane de euro în platforma de la Galați. Mai mult, după ce a garantat că locurile de muncă ale celor peste 5.000 de angajați de la Sidex vor fi păstrate, Sanjeev Gupta ar putea fi determinat să renunțe la promisiune.

De Mihai Niculescu,

Indianul care este aproape de parafarea tranzacției de la actualul proprietar al combinatului, Mittal Steel, a intrat în conflict cu sindicatele din Cehia, unde deține o altă unitate de producție. La oțelăria din Ostrava, unde lucrează tot cam atâția angajați ca la Sidex, sindicatele i-au cerut lui Sanjeev Gupta un „plan detaliat și angajamentul ferm că se va investi în fabrică”, iar oamenii sunt îngrijorați că preluarea va „distruge permanent și ireversibil” uzina, relatează Sunday Times.

Sanjeev Gupta a promis că va investi 300 de milioane de euro la Galați și va mări capacitatea de producție a combinatului cu 50%. Finanțele îi dau însă bătăi de cap, după un scandal din Elveția relatat pe larg de presa internațională, relatează evz.ro.

Recent, principalul susținător financiar al afacerilor milionarului indian, managerul de active elvețian GAM, a intrat în dificultate după mai multe acuzații de fraudă. Gupta a împrumutat mai bine de 2,8 miliarde de dolari de la fondul elvețian, dar grupul de investiții a ajuns într-o situație critică și a fost nevoit să le returneze altor clienți câteva miliarde de dolari. Acest lucru s-a întâmplat după suspendarea unui manager care a investit în titluri de valoare legate de companiile GFG, care aparțin indianului. Organismele de control ale pieței de capital au constatat că practicile managerului de investiţii Tim Haywood din cadrul GAM nu sunt conforme cu regulamentele, iar acesta nu ar fi verificat anumite învestiții și a semnat contracte singur, chiar și atunci când mai avea nevoie de o semnătură. În aceste condiții, managerul a fost suspendat iar o serie de clienți ai grupului și-au cerut banii înapoi. „Aceste practici nocive sunt legate de investițiile făcute în datoria privată, foarte dificil de vândut, emisă de o companie denumită GFG Alliance, controlată de magnatul oţelului Sanjeev Gupta”, arată Bloomberg.

EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 

Situația financiară dificilă din Elveția s-a răsfrânt direct asupra lui Sanjeev Gupta, care, potrivit Financial Times, a ajuns într-o situație cel puțin neobișnuită.

Sanjeev Gupta, așa-numitul „salvator al oțelului”, s-a adresat comercianților rivali de mărfuri pentru împrumuturi după ce unul dintre principalii săi susținători financiari, managerul de active elvețian GAM, a intrat în dificultate”.

Secretul vânzării combinatului Sidex. De ce tranzacția a fost cerută chiar de Comisia Europeană

Combinatul Sidex, înainte de preluarea de Mittal Steel

Asiguratorii denunță polițele pentru neplata furnizorilor

Ca și cum tăierea fondurilor de investiții, cu care ar trebui să cumpere și combinatul de la Galați, nu ar fi fost suficientă, afacerile lui Gupta din Australia au probleme pe piața asigurărilor. Asiguratorul australian QBE a retras acoperirea pentru polițele de asigurare.

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 

La jumătatea lunii noiembrie, QBE a scris furnizorilor companiei Arrium, care a fost redenumită Liberty OneSteel, (parte a grupullui Liberty Global, deținut de Sanjeev Gupta) avertizând că acoperirea de asigurare depinde de acțiunile lui Gupta.

Mai exact, polițele de asigurare a creditelor comerciale garantează că furnizorii primesc banii datorați pentru bunuri și servicii în caz de neplată, până la o anumită limită. Pe 30 noiembrie, conducerea QBE a anunțat că nu mai acordă sprijin complet afacerilor din Australia a viitorului investitor de la Galați. Australienii au cerut informații financiare despre solvabilitatea afacerilor familiei Gupta, dar nu le-au primit, astfel că și-au retras polițele de asigurare. Mai mult, le-au scris și furnizorilor de materie primă, avertizându-i că sunt în pericol să nu-și primească banii.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

Același lucru l-a făcut și o altă companie de asigurări, Euler Hermes, care a retras în întregime acoperirea de la Liberty House, deținută de familia Gupta, potrivit Financial Times.

Situația este identică și în Marea Britanie, unde furnizorii oțelăriilor de acolo au făcut apel la asigurări ca să-și recupereze datoriile de la firmele lui Gupta, unele chiar de câteva milioane de lire sterline. Cinci companii care livrează bunuri și servicii unor părți din operațiunile britanice ale Gupta Family Group (GFG) au declarat pentru Sunday Times că se luptă să obțină plăți de la firmele indianului. Un furnizor din Newport este gata să-l cheme în judecată, mai arată jurnaliștii englezi.


Citește și: Nepotul lui Tudorel Toader și soția lui Adrian Țuțuianu, angajați la Curtea de Conturi. Concursul de angajare, contestat din interior: „Jaf!”


 

Close
Închide
  Close