MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Ministerul Justiției critică puternic noua ordonanță pentru Fondul Suveran: Nu se justifică urgența și ar putea fi neconstituțional

Distribuie

Ministerul Justiției spune că nu se justifică o nouă ordonanță de urgență pe tema Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) la doar patru luni după ce o altă ordonanță a fost aprobată de Guvern pe aceeași temă și spune că proiectul poate ridica probleme de constituționalitate din cauză că oferă mai multe derogări de la legislație.

Instituția condusă de către Tudorel Toader a acordat însă un aviz favorabil cu observații.

Acestea din urmă totalizează 7 pagini de observații și are ca dată trecută ziua de 11 martie 2019.

Documentul a fost postat pe Facebook de către fostul premier Victor Ponta.

Principalele critici

În document se menționează că nu se justifică urgența, iar acordarea unui număr de derogări de la legislație ar face ca actul să fie vulnerabil la Curtea Constituțională.

De asemenea, ministerul Justiției spune că în noiembrie a fost deja adoptată o ordonanță de urgență legată de Fondul Suveran, prin care se pun bazele legislației ce îl guvernează. Aceasta se află deja în Parlament pentru adoptare, iar Ministerul Justiției spune că adoptarea unei alte ordonanțe pe aceeași temă ar încălca principiul securității raporturilor juridice.

Concomitent, se ridică problema vânzării participațiilor deținute de către Fond la alte companii. Ministerul spune că trebuie să se justifice situațiile excepționale care au apărut, dar trebuie să se abroge și statutele unor companii de stat.

Ponta acuză în postare că liderul PSD Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, consilier al premierului, ”vor sa dea și «marea lovitură» și să vândă Hidroelectrica, portul Constanța, Aeroportul Otopeni și ce mai prind în Fondul Jafului Suveran”.

Ce va conține acesta

Libertatea a scris recent că în Fondul Suveran vor fi incluse acțiunile pe care le deține statul la 19 companii, plus o sumă de 9 miliarde de lei. În total, acesta ar avea o valoare de 19,1 miliarde de lei, echivalentul a 4,1 miliarde de euro. Fondul se va putea împrumuta pentru a realiza investiții, dar ar putea și vinde acțiunile deținute.

Problema o constituie faptul că va investi în proiecte care nu ar fi rentabile, atrag atenția specialiștii.

Ponta: ”Este Fondul Jafului Național”

”Nu știu ce este mai important pentru Dragnea acum: să scape de proces sau să se țină de ce a promis în 2016 in afară țării și să vândă companiile de stat pe prețuri egale cu ale Hotelului Turis din Turnu Măgurele? Probabil amandouă. La amândouă mai are un singur obstacol – Toader Tudorel , față de care va folosi metodele sale clasice : coruperea, șantajul sau eliminarea!

Citește mai multe despre Tudorel Toader, Victor Ponta, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții și ministerul justitiei pe Libertatea.

Comentarii