Jumătate dintre cazurile înregistrate la persoanele care au primit o singură doză s-au înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrare, în perioada în care organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient. La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost înregistrate în primele 4 zile de la rapel.
Ministerul Sănătăţii:
„Infecția cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta între 2 și 14 zile după ce o persoană s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubație. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a fost deja infectată înainte de administrarea vaccinului și este în timpul perioadei de incubație, atunci va face boala chiar dacă se vaccinează”, explică Ministerul Sănătăţii.
Suprapunerea perioadei lungi de incubație cu durata până la care apare un răspuns imun adecvat și protector explică de ce anumite persoane se vor infecta și vor face boala în primele zile după vaccinare, după prima doză sau după rapel. Trebuie menționat că niciunul dintre vaccinurile aprobate până în prezent nu conferă o protecție de 100% în ceea ce privește infectarea, deci vor exista cazuri de COVID-19 și la persoanele vaccinate, însă mult mai puține decât în populația nevaccinată.
Ministerul Sănătăţii:
„Până când nu vor fi vaccinate suficiente persoane, iar răspândirea virusului în comunitate nu va fi semnificativ redusă, măsurile de protecție (mască, distanțare, spălatul pe mâini) vor fi în continuare necesare inclusiv pentru persoanele vaccinate, pentru reducerea suplimentară a riscului de infecție”, mai scrie Ministerul Sănătăţii.
Potrivit informațiilor transmise miercuri de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID, de la începutul campaniei de imunizare în România, 27 decembrie 2020, au fost vaccinate 855.097 de persoane (243.544 de persoane cu o doză şi 611.553 de persoane cu două doze). De asemenea, au fost raportate 4.769 de reacții adverse.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro