„În primul rând, nu știu, cred că este un pic exagerată acea informație că în aprilie vor exploda prețurile. Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru”, a declarat Chesnoiu pentru sursa citată.

„Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole. Recoltatul începe în luna iunie-iulie și cu siguranță atunci vom vedea cam cum arată starea de vegetație a culturilor”, mai explicat ministrul.

În același timp, Adrian Chesnoi admite că îngrășămintele s-au scumpit de până la patru ori, ca urmare a creșterii prețurilor la energie. Consecințele vor fi scăderea cantităților de îngrășăminte folosite, precum și scăderea producției, însă ministrul precizează că acest lucru nu se va reflecta imediat în prețurile alimentelor, având în vedere că există încă materie primă din anii trecuți.

„Am analizat situația și fermierii și-au făcut stocuri de îngrășăminte încă de anul trecut”, spune ministrul, precizând și că în luna decembrie a semnalat la Bruxelles problema majorării prețurilor la îngrășăminte.

Cu siguranță, pot apărea anumite fluctuații ale prețului, pentru că apare îngrijorarea, dar eu spun să nu fim dramatici și să prefigurăm o criză alimentară.

Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii:

Prognoza referitoare la inflația din România pentru 2022 a fost majorată de Comisia Europeană de la 4% la 5,3%, potrivit datelor anunțate joi de Bruxelles.

La finalul săptămânii trecute, ministrul Adrian Chesnoiu declara că autoritățile nu au luat niciodată în calcul raţionalizarea alimentelor și că sunt analizate modalitățile prin care statul să poată interveni pentru sprijinirea producătorilor şi consumatorilor.

Foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News